понеділок, 29 березня 2010 р.

Дієтологи нагадують про основні правила виходу з Посту

КИЇВ, 29 березня. (Надія Юрченко - УКРІНФОРМ). Зараз триває останній тиждень Великого Посту, після якого православні почнуть святкування Великодня. Однак різка зміна харчового раціону небезпечна для здоров'я, попереджають дієтологи. Основні рекомендації щодо виходу з Посту на прохання кореспондента УКРІНФОРМу нагадує завідуюча кафедрою гастроентерології, дієтології і ендоскопії НМАПО ім. Шупика, головний гастроентеролог МОЗ України професор Наталія Харченко.
- Відразу зауважу, що Піст передбачає насамперед духовне очищення, внутрішній спокій та доброзичливість, - зазначила Наталія В'ячеславівна. - У зв'язку з цим хочу нагадати слова Блаженнішого Митрополита Володимира, що у Піст головне - не їсти одне одного.
Обмеження у їжі також є однією із складових Посту. Тим, хто багато працює, дітям, вагітним жінкам, хворим тощо Церква дозволяє його порушувати і харчуватися відповідно до можливостей організму. Але в принципі Піст, як і будь-яке інше періодичне недоїдання, корисний для здоров'я.
Людина, яка дотримує Посту, отримує меншу кількість білку, ніж це потрібно організму, однак якщо із здоров'ям немає проблем, то це не зашкодить. Натомість споживання великої кількості фруктів та овочів є гарною профілактикою атеросклерозу. Однією з методик уповільнення розвитку цього захворювання є залужнення внутрішнього середовища. Найкраще це робити за допомогою фруктів та овочів, тож споживання їх у період Посту - це гарний шлях очищення судин.
Є кілька правил виходу з Посту, головне з яких - робити це поступово. Ті продукти, споживання яких було обмежене, слід додавати потроху. Для початку краще вибирати білок, який легко засвоюється, - яйця, рибу, мелене м'ясо, от і вся "премудрість".
Вживання тваринної їжі за святковим столом має бути обмеженим - можна собі дозволити максимум 150-200 грамів м'яса і не більше одного яйця. Слід також утриматися від соусів, які містять велику кількість тваринних жирів, у тому числі майонезу. Алкоголь також треба вживати обережно.