понеділок, 29 березня 2010 р.

Що символізує червона крашанка?

КИЇВ, 29 березня. (Валерій Барський - УКРІНФОРМ). З початком першої седмиці посту турботливі господині починають збирати лушпиння цибулі, яке краще за будь-який імпортний порошок забарвлює яйце в правильний густий червоно-брунатний колір, повідомляє УКРІНФОРМ.
Значення яйця як початку нового життя - символічне. Це зрозуміло, але цікаво: чому саме червоний колір? Є причина.
Церковний переказ свідчить, що, відвідуючи Римського імператора, було прийнято приносити дарунок. Коли бідна учениця Христа, свята Марія Магдалина, прийшла в Рим до імператора Тиверія із проповіддю віри і звісткою про Воскресіння Ісуса Христа, то принесла Тиверію в дарунок звичайне куряче яйце.
Тиверій не повірив у розповідь Марії про Воскресіння Христа й вигукнув: "Як може хтось воскреснути з мертвих? Я скоріше повірю в перетворення цього білого яйця в червоне, ніж у можливість воскресіння померлого!". Відразу на очах імператора сталося диво - біле яйце стало дійсно червоним, що засвідчило правдивість слів Марії Магдалини та істинність християнської віри. Цей аргумент переконав Римського імператора Тиверія, який незабаром сам прийняв хрещення.