неділю, 28 березня 2010 р.

Правила оформлення шенгенських віз у квітні зміняться

УЖГОРОД. /Ярослав Ядловський - УКРІНФОРМ/. Про зміни в оформленні шенгенських віз, передбачені так званим Візовим кодексом Євросоюзу, йшлося на прес-конференції, яка відбулася у Генеральному консульстві Угорської Республіки в Ужгороді.
З журналістами зустрілися генеральні консули Угорщини в містах Ужгород та Берегове Вілмош Сіклаварі та Йожеф Бачкаї, а також генеральний консул Чеської Республіки у Львові Давід Павліта і генеральний консул Словаччини в Ужгороді Маріан Сладечек.
Вони повідомили, що з 5 квітня ц.р. набуває чинності постанова Європарламенту і Ради Євросоюзу про візи: у силу вступає т.зв. Візовий кодекс, який заміняє внутрідержавне законодавство щодо надання короткострокових віз із терміном перебування до 90 днів. Отже, короткострокові шенгенські візи із 5 квітня 2010 року оформлятимуться винятково за положеннями Візового кодексу. У консульських установах використовуватимуться нова візова заява, яку невдовзі можна буде знайти на Інтернет-сторінках згаданих Генконсульств або отримати безпосередньо в консульських відділах.
Отож із 5 квітня очікуються такі "візові" зміни:
- Всі, хто готується до поїздки в країни Євросоюзу, навіть туристи, повинні будуть з'являтися у консульських установах для зняття відбитків пальців. Але ця вимога кодексу в угорських, чеських і словацьких представництвах в Україні поки що не вводиться, тобто реєстрацію заяв і надалі провадитимуть тут без біометричних ідентифікаторів. Крім того, в Україні не буде введено й кілька інших змін через угоду між Україною та ЄС від 1 січня 2008 р. про спрощення візового дежиму.
- Скасовуються т.зв. транзитні візи.
- Дійсними визнаватимуться тільки ті закордонні паспорти, які видані впродовж останніх десяти років.
- Для дітей, внесених у паспорти батьків, оформлятимуться окремі візи.
- Відмова кожному заявнику видаватиметься у письмовому вигляді.
- Надалі слід подавати оригінал, а не копію медстраховки /на строк подорожі плюс 15днів/.
- Віза оформлятиметься упродовж десяти днів.
- Не допускається подання старих фотографій заявника, а оформлення самої візи починається від дня сплати консульського збору.
Дипломати відповіли на запитання журналістів, а також заявили, що їхні держави підтримують амбіції України щодо безвізового режиму з Євросоюзом.
У прес-конференції взяли участь представник МЗС України в Ужгороді Галина Гороховська та керівник Ужгородської філії Інституту стратегічних досліджень Світлана Мітряєва.