неділю, 28 березня 2010 р.

До 90% усіх хвороб викликані неправильним харчуванням - головний гастроентеролог МОЗ

КИЇВ. (Надія Юрченко - УКРІНФОРМ). Харчування переважної частини населення України є надмірним за калорійністю на тлі низького споживання всіх основних продуктів з високою біологічною цінністю - м'яса, риби, молочних продуктів, фруктів та овочів. У зимово-весняний період відхилення споживання цих продуктів від норми особливо високе: наприклад, щодо молочних продуктів воно становить 43-48%. Ці дані навела під час сьогоднішньої прес-конференції з нагоди старту загальноукраїнської інформаційно-освітньої кампанії "Здорове харчування: погляд зсередини" завідуюча кафедрою гастроентерології, дієтології і ендоскопії НМАПО ім. Шупика, головний гастроентеролог МОЗ України професор Наталія Харченко, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
"Надмірне за калоражем харчування - це перша важлива і небезпечна харастеристика харчування мешканців України", - сказала Н.Харченко, додавши, що така тенденція властива і для жителів більшості розвинутих країн.
Головний гастроентеролог МОЗ наголосила, що за оцінками фахівців, до 90% усіх хвороб викликані неправильним харчуванням і пов'язаними з цим порушеннями роботи органів травлення. Водночас, за її словами, наші співвітчизники при виборі харчового раціону найперше дбають про досягнення ситості, яка зовсім не означає, що харчування правильне .
Другою особливістю харчування наших співгромадян, за словами Н.Харченко, є нестача в раціоні біологічно активних речовин. "Ми їмо багато, але пустого. Ми калораж набираємо жиром і солодощами, а біологічно активних речовин, які містяться в овочах і фруктах, у нашому харчуванні не вистачає, особливо у зимовий час", - зазначила вона.
Головний гастроентеролог МОЗ зауважила, що поширене уявлення про те, що аби правильно харчуватися, треба мати багато грошей, є хибним. "Це помилка списувати наші порушення харчування на нестачу бюджету. Справа не в цьому, а здебільшого у незанні і небажанні", - переконана Н.Харченко.
Для прикладу вона послалася на те, що останнім часом українці відмовилися від такого простого і доступного продукту, як квашена капуста - джерела вітаміну С і клітковини. Н.Харченко звернула увагу на те, що йдеться про не мариновану з оцтом капусту, а саме квашену, причому з осені, бо зараз підквашується вже бідний на вітамін С овоч.
Вона також зауважила, що наразі багато хто захоплюється морепродуктами, що, в принципі, непогано, але також має певні нюанси. За її словами, оскільки морепродуктів на всіх охочих не вистачає, їх починають вирощувати у штучних водоймах, чимось підгодовувати, а щоб вони не хворіли, в їжу їм додають антибіотики. "Це не ті креветки, що у чистому морі. Тобто надмірне захоплення морепродуктами теж не зовсім правильне", - застерегла Н.Харченко.
Вона також зупинилася на необхідності ритмічного харчування, адже недотримання цього правила спричиняє неритмічність випорожнення кишечника. Списувати неритмічність прийому їжі на зайнятість Н.Харченко вважає безкультур'ям: "Завжди можна знайти 15 хвилин, щоб вчасно прийняти їжу".
Головний гастроентеролог МОЗ також звернула увагу на важливість включення до раціону продуктів, які містять пробіотики - живі мікроорганізми, що підтримують імунний статус організму та мікрофлору кишечника. За її словам, надання профілактичного або лікувального ефекту для пацієнтів з різними відхиленнями у мікрофлорі залежить від кількості та роду корисних бактерій, і на це треба звертати увагу при виборі того чи іншого препарату або продукту.