понеділок, 29 березня 2010 р.

ФСБ вважає причетними до вибухів у московському метро бойовиків Північного Кавказу

МОСКВА, 29 березня. (Ігор Соловей - УКРІНФОРМ). ФСБ вважає причетними до вибухів у московському метро бойовиків Північного Кавказу. Про це на нараді у президента РФ Д.Медведєва заявив глава ФСБ О.Бортніков, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу у РФ.
За словами О.Бортнікова, сьогоднішні вибухи у московському метро здійснили терористичні організації, які мають відношення до Північного Кавказу. "За нашою попередньою версією, ці терористичні акти здійснили терористичні угрупування, які мають відношення до Північнокавказького регіону. Ми вважатимемо це основною версією, оскільки на місці здійснення вибухів знайдено фрагменти тіл двух терористок-смертниць, які мали відношення до Північного Кавказу", - сказав О.Бортніков.
Російські ЗМІ із посиланням на джерела у спецслужбах повідомляють, що працівники правоохоронних органів вважають теракти помстою за знищених нещодавно на Кавказі лідерів бойовиків Саїда Бурятського, Анзора Астермірова й інших терористів.
Експерт з проблем Кавказу, журналіст Юлія Латиніна також пов'язує теракти з нещодавньою ліквідацією російськими спецслужбами основних фігур терористів. "Убили Анзора Астемірова і Саїда Бурятського - це дві найбільші фігури в Імараті Кавказ", - сказала вона в ефірі "Эхо Москвы".
На її думку, терористична діяльність у Росії не припинялася. "Завжди була важливо не за що, а для чого (проводяться теракти - УКРІНФОРМ) - для відновлення Імарата Кавказ. Це триває вже 10 років. Ми трішки забули, що 10 років у Росії тривали теракти, з перервою після смерті Басаєва - тоді сталося затишшя, яким ми не змогли скористатися", - вважає експерт.
Раніше телекомпанія CNN повідомила із посиланням на неназваний інтернет-сайт, близький до терористів Північного Кавказу, що відповідальність за вибухи у московському метро 29 березня року взяли на себе чеченські терористи.
Про можливу причетність північно-кавказьких терористичних угрупувань до вибухів також писали Al Jazeera і британські ЗМІ.
Кавказький емірат (сама назва Імарат Кавказ) - концепція створення ісламської (шаріатської) держави на території Північного Кавказу. Створення було проголошене у жовтні 2007 року президентом невизнаної Чеченської Республіки Ічкерія (ЧРІ) Доку Умаровим.