пʼятницю, 5 березня 2010 р.

В Україні будь-якої миті може статися потужний землетрус - румунські фахівці

КИЇВ, 5 березня. / УКРІНФОРМ /. Гірський масив на кордоні з Україною має майже таку ж активність, як в Чилі, потужний землетрус тут може статися в будь-який час. Про це попередили фахівці з Румунського інституту фізики землі, передає УКРІНФОРМ з посиланням на ТСН.
За даними вчених, після землетрусів на Гаїті та в Чилі небезпека нависла над так званою "зоною Вранча", котра знаходиться на кордоні України та Румунії в Карпатах. Ця ділянка вже давала про себе знати в 1940, 1977, 1986 і 1990 роках.
За силою новий землетрус у "зоні Вранча" буде потужнішим, ніж стихія 1977 року, тоді в Бухаресті загинули 15 тисяч людей.
"Епіцентр буде глибоко в землі. І що глибше - то потужнішим буде землетрус. Відчують навіть у Москві!", - впевнений директор Румунського інституту фізики землі Ґеорґе Мермуряну.
Небезпека для України криється в її ґрунті. Магнітуда в 6 балів за шкалою Ріхтера на кордоні з Румунією може вилитись у 8-9 балів за дванадцятибальною шкалою, майже як на Гаїті.
Нагадаємо, минулої суботи, 27 лютого, в Чилі стався сильний землетрус магнітудою 8,8 балів. За офіційними даними, в результаті підземних поштовхів і спричиненого ними цунамі загинули 802 людини. Влада не виключає, що кількість загиблих може збільшитися, оскільки багато жителів до цих пір знаходяться під завалами.