суботу, 27 березня 2010 р.

Питання переходу на літній час має вирішувати народ на Всеукраїнському референдумі - експерти

КИЇВ, 26 березня. /Віктор Чухліб -УКРІНФОРМ/. Продуктивність праці в Україні в десять разів нижча, ніж у розвинених країнах Європи, а дефективність її вища у тисячу разів. Відтак зростає ціна собівартості вироблюваної продукції і знижується рівень споживання. Цьому сприяє недосконалий менеджмент, застаріла база виробництва та висока електроємність виробничих процесів. Такі дані на сьогоднішній прес-конференції "Перехід України на літній час: економимо чи втрачаємо?" навів експерт з якості Петро Калита, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
За словами експерта, якість життя в Україні напряму залежить від якості роботи. Якщо європейська шкала якості роботи ідеальних організацій становить умовні 1000 балів, то якість роботи провідних організацій у Євросоюзі становить 700-750 балів, зазначив експерт. В Україні показник якості роботи найкращих організацій становить 500-550 балів, у середньому ж українські організації працюють на 200-250 балів. Тому говорити про позитивний вплив літнього часу на якість роботи не можна, оскільки ця проблема не має під собою наукових досліджень, переконаний Петро Калита. На його думку, своє слово щодо її розв'язання має сказати народ на Всеукраїнському референдумі, оскільки ці питання стосуються кожної людини. "За результатами такого референдуму влада зможе прийняти рішення - сказати "так" чи "ні" переходу на літній час", - зазначив він.
За неофіційними даними, наголосила Тіна Берадзе, в Україні понад 60% населення має ті чи інші психічні відхилення від норми - починаючи від різних видів шизофренії до звичайного безсоння. Проте ніхто, зазначила вона, з медиків не цікавився у людей їхнім станом після переходу на літній чи зимовий час. Фахівці з питань психіатрії у Західній Європі оцінюють період адаптації здорової людини в 2-3 тижні, підкреслила Тіна Берадзе. "Але ж у них зовсім інший рівень життя, значно вищий. Тому не варто дивуватися, що у нашій країні постійно виникають проблеми суїциду, алкоголізму, наркоманії, ігроманії, причиною яких стають постійні стреси, в тому числі й зумовлені зміною часу", - підкреслила психіатр.