понеділок, 22 березня 2010 р.

У Болгарії вводять податок на розкіш і верхню межу на зарплати

СОФІЯ, 22 березня. (Олександр Білик - УКРІНФОРМ). У Болгарії введено податок на розкіш і верхню межу на зарплати. Це - основні заходи антикризового плану уряду, заявив на прес-конференції у Софії прем'єр-міністр країни Бойко Борисов, передає власний кореспондент УКРІНФОРМу.
Податок на розкіш платитимуть власники особистих яхт, літаків, автомобілів, потужність яких понад 150 кінських сил і об'єм двигуна вище 3000 куб.см. Поповнять казну також власники квартир і будинків, площа яких перевищує 250 кв.м. Розмір податку зараз визначається.
Крім того, уряд має намір стягувати податок з відсотків, що виплачуються банками за депозитами, які перевищують 100 тис. левів (50 тис. євро).
Бойко Борисов також запропонував ввести верхню межу на зарплати. За словами прем'єра, він отримує трохи більше 3 тис. левів (1,5 тис. євро) за місяць, а в деяких державних лікарнях зарплати досягають 35 тис. левів (17,5 тис. євро). Наприклад, деякі керівники лікарень отримували по 72 тис. левів (36 тис. євро) за місяць.
У той же час представники профспілок і працедавців запропонували уряду оголосити амністію на "тіньові" доходи, отримані не від злочинної діяльності. Якщо їх власники, які приховували свої доходи і дорогі покупки, заплатять податок у розмірі від 5 до 10 відсотків, у казну надійде, за попередніми розрахунками, близько 2,5 млрд євро.
Ці та інші заходи, які 23 березня обговорюватимуться на засіданні Ради з тристоронньої співпраці уряду, профспілок і працедавців, діятимуть до кінця 2011 року.