понеділок, 4 січня 2010 р.

Німеччина готова випробувати "роздягаючі" рентген-сканери в аеропортах

БЕРЛІН, 4 січня. (Ганна Снігур-Грабовська - УКРІНФОРМ). Після невдалої спроби теракту на борту американського літака німецькі політики виступили за посилення заходів безпеки в аеропортах, у тому числі з використанням так званих "роздягаючих" рентген-сканерів для догляду пасажирів. Про проведення тестових випробувань апарату в німецьких аеропортах уже цього року заявив сьогодні в Берліні голова парламентського комітету з питань внутрішньої політики Вольфганг Босбах, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу у ФРН.
У 2008 році Європейська Комісія запропонувала країнам-членам облаштувати аеропорти сканерами нового покоління, які здатні просвічувати одяг людини наскрізь. Однак тоді німецькі політики виступили категорично проти такого "негуманного" догляду, який порушує конституційні права людини на захист честі та гідності. Але збільшення терористичної загрози та нові розробки сканера змінили думку офіційного Берліна.
"Я розумію побоювання серед громадян щодо можливого введення сканерів, - зазначив Босбах. - Я теж не хочу бути роздягнений перед охороною аеропорту. Але розробки цього апарату зайшли так далеко, що вже не йдеться про зображення голої людини, а лише про кольорове відображення на комп'ютері її силуету та заборонених речей".
Рентген-сканери вже використовуються в більшості аеропортів США. Пасажирів, які викликають підозру у служби охорони, запрошують зайти у спеціальну кабінку, де сканер за декілька секунд видає на комп'ютер зображення "роздягненої" людини. Такий спосіб дозволяє без додаткового огляду швидко викрити приховані під одягом зброю чи вибухівку.