суботу, 29 вересня 2012 р.

У Женеві виставили другу Мону Лізу

У Женеві виставили картину, яка вважається ранньою версією Мони Лізи знаменитого італійського художника і винахідника Леонардо да Вінчі, написаної приблизно на десятиріччя раніше за виставлену в Луврі сестру.

Як повідомляють зарубіжні ЗМІ, організатор виставки Фонд Мони Лізи, який проводив дослідження для підтвердження автентичності картини, назвав полотно Айсвортська Мона Ліза - за назвою невеликого міста у передмісті Лондона. Вченим було потрібно близько 35 років, аби встановити, що Айсвортська
Мона Ліза молодша за знамениту Джоконду на 11-12 років.

Автор книги "Мона Ліза: рання версія Леонардо", фахівець в області історії мистецтва Стенлі Фелдман раніше заявляв, що жоден із проведених вченими тестів не зміг спростувати припущення про те, що картина належала пензлю знаменитого майстра.


Дві Джоконди дуже схожі, але все-таки мають деякі відмінності. Так, Мона Ліза з Айсворта дещо більша за розміром, і кольори на картині більш яскраві, ніж на картині з Лувра. Основою для полотен також служили різні матеріали: більш віковий портрет виконаний на полотні, тоді як молодий - на дереві. Зображення жінок на обох картинах майже ідентичні, однак фон позаду них разюче відрізняється.

Разом з тим, професор Оксвордського університету Мартін Кемп (Martin Kemp) все-таки вважає, що Айсвортська Мона Ліза є не більш ніж копією картини Леонардо да Вінчі, виконаною іншим художником. Він вважає, що пейзаж за Моною Лізою "позбавлений атмосф

1 коментар:

  1. Ще з першою Моною Лізою вчені не розібрались - уже зявилася друга Мона Ліза... Скільки можна загадковості???

    ВідповістиВидалити

Коментувати: