неділю, 30 вересня 2012 р.

Біг підтюпцем поліпшує пам'ять - дослідження

Біг підтюпцем поліпшує діяльність мозку та пам'ять. До такого висновку прийшли дослідники з Кембриджського університету за підтримки Національного інституту США з питань старіння.

Про це повідомляє інтернет-видання neboley.com.ua.

"Біг підтюпцем цілюще впливає на діяльність мозку, допомагає справитися зі стресом та поліпшує пам'ять. Дослідники сподіваються, що їхнє відкриття допоможе боротися з віковими погіршеннями пам'яті",
- йдеться у повідомленні.

Автор дослідження, невролог Тімоті Бассей в інтерв'ю газеті The Guardian розповів, як проводилися досліди на мишах.

Одним гризунам встановили у клітці "бігове колесо", що дозволило їм "накручувати" в день по 24 км, а рухливість інших гризунів було обмежено.

Мишей ставили перед екраном комп'ютера, на якому було зображено два квадрати. Якщо миша носом штовхала квадрат, що знаходиться зліва, то отримувала шматочок цукру. "Спортивні" миші вдвічі частіше вибирали "призову" фігуру, ніж лежні.

Найкращі результати миші з першої групи показали, коли квадрати були так близько один до одного, що між ними майже не було проміжку. Т. Бассей пояснює, що на цьому етапі мишам доводилося згадувати про те, що було раніше.

Зразки, взяті із зубчатої звивини медіальної і нижньої поверхні півкулі великого мозку, показали, що у "спортивних " мишей утворилося близько 6 тис. нових клітин на кожний кубічний сантиметр мозкової тканини. Саме ця частина мозку відповідає за "спогади".

Вчені поки не можуть відповісти, що саме призводить до утворення нових клітин, однак вони вважають, що це може бути пов'язане з посиленням кровообігу або гормональним сплеском, що спостерігається під час спортивних тренувань.


http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1759265

1 коментар:

  1. Від бігу людина голодніє - а коли голодний, поліпшується і память, і фігура, і діяльність мозку... Тільки поясніть, навіщо було мучити тварин: невже людство мало голодувало, аби уже давно зробити такі висновки...

    ВідповістиВидалити

Коментувати: