середу, 26 вересня 2012 р.

Росія та Євросоюз ведуть "газову війну" - експерт

Між Росією та Європейським Союзом іде практично відкрита "газова війна".

Про це журналістам у вівторок заявив глава російського Фонду національної енергетичної безпеки Костянтин Симонов, передає кореспондент
УКРІНФОРМу.

"Зараз починається битва гігантів, починається практично відкрита (газова - ред.) війна між Росією й Європою. Зрозуміло, що український транзит дуже важливий, але на фоні розбірок з ЄС суперечки з Україною йдуть на другий план", - вважає експерт.

На його думку,
Газова вiйна-2зараз Європа "абсолютно чітко реалізує установку на те, що російський газ є політично небезпечним". За великим рахунком, відбувається свідоме видавлювання Росії з газового ринку Європи, хоч заміни російському газу немає, додав він.

"Європа веде політичну гру, а Росія цим же відповідає, заявляючи про перенаправлення потоків до Китаю. Є продавець, є покупець, які довго жили і щасливо, але після "газової війни" з Україною 2009 року всі немов з ланцюга зірвалися і луплять одне одного палицями по голові", - вважає К.Симонов.

На його переконання, Єврокомісія затіяла боротьбу з "Газпромом" з метою змусити його знизити ціни і прибрати штрафні зобов'язання за невиконання контракту. "Практично, мова йде про скасування принципу "take or pay" (бери або плати - ред.), - сказав експерт.

К.Симонов зазначає, що поки що європейським газовим компаніям це вигідно, але ситуація змінюватиметься. "За цей "пряник" компаніям доведеться розплачуватися передачею регулюючих функцій у Брюссель. Сьогодні Єврокомісія робить запити на інформацію, завтра вона вимагатиме візувати газові контракти, а завершиться це тим, що через кілька років Брюссель може запропонувати укладати довгострокові контракти тільки зі своєю участю", - сказав він.

Як відомо, 27 вересня 2011 року з ініціативи Європейської комісії в офісах дочірніх і залежних компаній ВАТ "Газпром" у Центральній і Східній Європі, а також в офісах деяких європейських покупців російського газового монополіста, пройшли несподівані інспекції, спрямовані на перевірку дотримання конкурентного законодавства ЄС.

4 вересня цього року Єврокоміссия розпочала формальну стадію антимонопольного розслідування діяльності ВАТ "Газпром" в Європейському Союзі.

Ігор Соловей, МОСКВА. 25 вересня 2012 року

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/rosiya_ta_e_vrosoyuz_vedut_gazovu_viynu___ekspert_1758095

Немає коментарів:

Дописати коментар

Коментувати: