суботу, 22 вересня 2012 р.

Біологи знайшли у кішок ген плямистості

Біологи встановили, що за виникнення плямистого забарвлення у котячих відповідає мутація у гені Taqpep.

Роботу опубліковано у журналі Science, повідомляє "Лента.ру".
"Ген плямистості удалося знайти, порівнявши ДНК диких кішок зі смугастим і плямистим забарвленням. Учені встановили, що темні смужки зливаються у плями лише у тварин, що несуть мутації в обох копіях гена Taqpep. Раніше про цей ген не було відомо нічого. Аналіз його послідовності показав, що Taqpep кодує трансмембранний фермент - амінопептидазу", - йдеться у повідомленні.

Подальші дослідження показали, що Taqpep не бере участі самостійно у фарбуванні плям - за це відповідає інший ген - Edn3. Роль Taqpep зводиться до контролю типу розташування темних і світлих зон. Саме від нього залежить, чи будуть це смужки або плями. Цікаво, що самі плями з'являються набагато пізніше, вже після того, як Taqpep закінчує роботу.

Злиття смужок у плями зустрічається у різних видів сімейства котячих. У дикій природі, проте, плямисте забарвлення у кішок зустрічається набагато рідше, ніж смугасте. Це говорить про наявність значного тиску відбору, що видаляє мутації з Taqpep. Вважається, що смугасте забарвлення краще виконує функцію камуфляжу, ніж плямисте.

Проте, учені вважають, що одним цим не можна пояснити спостережувану рідкість мутацій. Можливо, фермент, кодований Taqpep, виконує ще якусь, поки невідому біохімічну функцію, паралельно регулюючи формування забарвлення.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1757495

1 коментар:

Коментувати: