суботу, 8 вересня 2012 р.

Учені знайшли причину синдрому раптової дитячої смерті

Американські вчені у ході експериментів на мишах встановили, що відсутність білка Atoh1 є причиною виникнення так званого синдрому раптової дитячої смерті.

Про це повідомляє Lenta.ru з посиланням на Daily Mail.


Доктор Зогбі та її колеги за допомогою експериментів на мишах довели,
що синдром раптової дитячої смерті виникає у гризунів з відсутнім геном Atoh1. "Смерть мишей, які щойно народилися, наштовхнула нас на думку, що Atoh1 потрібний для функціонування ряду нейронів, важливих для дихання новонароджених", - відмітила керівник дослідження.

Автори роботи вивели гризунів, у яких був відсутній кодуючий білок Atoh1 ген. Половина тварин померла відразу після народження. В ході експерименту було встановлено, що відсутність білка Atoh1 негативно позначається на міграції до місця локалізації нейронів RTN, які відносяться до дихального центру нервової системи і розташовані в пре-Бетцингеровому комплексі. Наявність білка також потрібна для нормального розвитку механізму зворотного хімічного зв'язку, що бере участь у регулюванні дихання.

Нейрони RTN відповідають за зміну ритму дихання при підвищенні рівня діоксиду вуглецю в крові. В цьому випадку клітини сигналізують тілу про зміну ритму дихання, але під час розвитку аномального хімічного зв'язку цього не відбувається. Так, миші з відсутнім геном Atoh1 не могли автоматично регулювати дихання для зниження рівня діоксиду вуглецю в крові та її оксигенації. Також організм цих гризунів не реагував на підвищений рівень у крові вуглекислого газу.

Синдром раптової дитячої смерті (SIDS) зазвичай визначають як раптову смерть від зупинки дихання зовні здорового немовляти. Ніяких ознак, які передують виникненню SIDS, зазвичай не спостерігається. Розтин також не дає змоги з'ясувати причину смерті.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1754226

1 коментар:

Коментувати: