середу, 26 вересня 2012 р.

Вчені виявили зв'язок погоди у стратосфері з кліматом

КліматКліматологи встановили, що зміни у стратосфері (регіон атмосфери на висотах від 10 до 50 кілометрів) можуть впливати на океанічні течії.

Короткий виклад статті вчених наводить ScienceNOW, повідомляє "Лента.ру".

"У рамках нової роботи вчені взяли модель, якою користується американське Національне управління з дослідження океанів й атмосфери (NOAA). Отримані дані внаслідок моделювання близько 4 тисяч років кліматичної історії вчені порівняли з даними спостережень. У результаті вченим вдалося виявити взаємозв'язок між вітрами в стратосфері й кліматичними змінами", - зазначається у повідомленні.

Отримані результати було перевірено на 18 інших кліматичних моделях.

Дослідникам вдалося виявити такий механізм. Зміна температури стратосфери на тимчасових проміжках близько двох років позначається на циркуляції повітря у верхніх шарах атмосфери, зокрема, у полярних регіонах. Як наслідок, міняється напрямок деяких течій у цьому ж регіоні. Це зачіпає всю систему течій, на глибині до двох кілометрів.

За словами вчених, обурення, що створюються в стратосфері, відповідальні за значну частину (до 30 відсотків) всіх кліматичних коливань.

Нову роботу було схвалено фахівцями. Експерти говорять, що нові результати вимагають перегляду кліматичних моделей, які звичайно не враховують явища в стратосфері.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1758229

3 коментарі:

  1. Тепер зрозуміло, чому у нас такі непередбачувані прогнози!..

    ВідповістиВидалити
  2. Теперь наверное прогнозы станут точнее

    ВідповістиВидалити
  3. викиди на сонці впливають на самопочуття, а стратосфера ж зовсім поруч

    ВідповістиВидалити

Коментувати: