вівторок, 18 вересня 2012 р.

Одесит створив міні-субмарину

Василь Чикур, 48-річний одесит, юрист за освітою, submarinaвинахідник-самоучка, розробив і побудував персональний підводний човен.

Мініатюрна субмарина може пересуватися під водою навіть в перевернутому стані, а також робити багато фігур "вищого пілотажу", які роблять аси на літаках,
аж до "мертвої" петлі під водою, повідомляє УКРІНФОРМ.

На реалізацію проекту Василю Чикуру знадобилося два роки. Він самостійно створив концепцію проекту, вирахував об'єм і форму підводного апарату, продумав технологію будівництва, систему управління і живлення. Як він зізнався, для цього йому вистачило технічних знань зі шкільної програми з геометрії.

Сам творець назвав свій винахід "пірнаючий човен" або міні-субмарина. Вона може безперервно знаходитися під водою до 10 годин, максимальна глибина занурення - до 50 м. Швидкість руху човна під водою — 5 вузлів, дальність ходу - 50 миль. Вага субмарини - усього 420 кг, довжина – близько 3 м.

Міні-субмарина вже пройшла тест на безпеку на одеських пляжах. Встановлено, що у разі екстреної необхідності вона може сплисти на поверхню протягом 3 хвилин.

Василь Чикур планує представити свою міні-субмарину у Києві 19 вересня. У разі успішної демонстрації працездатності апарату, експерти Національного реєстру рекордів зафіксують новий рекорд України - "Найменший підводний човен".


http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1756228

1 коментар:

Коментувати: