середа, 6 січня 2010 р.

В Італії теж схиляються до використання "роздягаючих" сканерів в аеропортах

РИМ, 5 січня. (Ірина Кащей - УКРІНФОРМ). Міністр закордонних справ Італії Франко Фраттіні висловився за ідею встановлення так званих "роздягаючих" рентген-сканерів в італійських аеропортах. Про це він заявив сьогодні під час інтерв'ю "Радіо24", передає власний кореспондент УКРІНФОРМу.
"Право на те, щоб не бути підірваним, є передумовою всіх свобод, - наголосив він. - А боді-сканери є найбільш надійним засобом. А всім тим, хто наголошує на порушенні приватної сфери відповім: я розумію, що це певна жертва, але вона виправдана".
Позицію глави італійського зовнішньополітичного відомства цілком підтримав також міністр внутрішніх справ Італії Роберто Мароні.
Наразі питання встановлення в аеропортах країни "боді-сканерів" обговорюватиметься 7 січня на засіданні Державної організації цивільної авіації Італії (ENAC - Entre Nationalle per l'Aviazione Civile).
Як повідомляв УКРІНФОРМ, після спроби теракту на борту американського літака, що сталася 25 грудня минулого року, за посилення заходів безпеки в аеропортах, у тому числі з використанням "роздягаючих" рентген-сканерів для догляду пасажирів, висловилися і німецькі політики. Вчора про проведення тестових випробувань апарату в аеропортах ФРН уже цього року заявив голова парламентського комітету з питань внутрішньої політики Вольфганг Босбах.
Рентген-сканери вже використовуються в більшості аеропортів США. Пасажирів, які викликають підозру у служби охорони, запрошують зайти у спеціальну кабінку, де сканер за декілька секунд видає на комп'ютер зображення "роздягненої" людини. Такий спосіб дає змогу без додаткового огляду швидко викрити приховані під одягом зброю чи вибухівку.
У 2008 році Європейська Комісія запропонувала країнам-членам облаштувати аеропорти сканерами нового покоління. Однак ця пропозиція не була підтримана через аргументи про порушення конституційних прав людини на захист честі та гідності. Зараз ситуація змінюється через зростання терористичної загрози.