вівторок, 12 червня 2012 р.

Енергія з відновлювальних джерел стає більш дешевою та конкурентною - IRENA

Енергія з відновлювальних джерел з кожним роком стає більш дешевою та конкурентною. Екологічно чиста енергетика вже не є надмірно дорогою для запровадження, а її виробництво нині може конкурувати з багатьма традиційними технологіями з використанням вуглеводнів.

Такі висновки містять п'ять досліджень щодо вартості основних відновлювальних джерел енергії (ВДЕ). Документи були презентовані Міжнародним агентством з відновлювальної енергії (IRENA) в Абу-Дабі у межах Третього засідання Ради IRENA.

«Міф про дуже високу ціну ВДЕ підтримуються лобістами промислових груп, однак насправді вартість енергії з відновлювальних джерел останніми роками падає», - зазначив Генеральний директор IRENA Аднан Амін.

У дослідженнях містяться дані щодо вартості та конкурентних переваг сонячних фотогальванічних панелей (PV), концентрованої сонячної енергії (CSP), вітрової енергетики, енергії води і біомаси. На конкретних прикладах у дослідженнях доведено, що вартість ВДЕ останніми роками стає все більш конкурентною.

Згідно з результатами досліджень, найбільше знизилася вартість сонячних фотогальванічних панелей - 60% упродовж останніх двох років. Завдяки цьому це джерело стало більш конкурентним в багатьох країнах з достатніми сонячними ресурсами.

Що стосується біомаси, то найбільш конкурентні проекти дозволяють отримувати енергію вартістю 0,06 доларів за кВт. Вартість енергії в проектах в галузі гідроенергетики коливається у межах 0,02-0,19 доларів США за кВт. В районах з достатнім потенціалом вітру (наприклад, в деяких районах Північної Америки) енергію вартістю 0,04-0,05 доларів за кВт можна було виробляти вже у 2010 році.

Показником значного інтересу до відновлювальної енергетики є обсяги інвестицій в галузь ВДЕ, які зростають швидкими темпами, зазначив гендиректор IRENA. За його словами, у 2011 р. вони склали 260 млрд доларів. Розвиток альтернативної енергетики також допоможе створити близько 4 млн нових робочих місць у виробничому секторі сільських районів країн, що розвиваються.

У роботі Третього засідання Ради IRENA, що проходило минулого тижня, взяли участь 260 представників з 96 країн, сім глав делегацій на рівні міністрів. Напередодні засідання Генеральний директор IRENA Аднан Амін та державний міністр закордонних справ ОАЕ Анвар Гаргаш підписали угоду про розташування постійної штаб-квартири організації в Абу-Дабі.

1 коментар:

Коментувати: