середу, 27 червня 2012 р.

Відкрито білок, який відповідає за ожиріння

Американські вчені встановили, що білок під назвою Sfrp5 відповідає за ожиріння — він стимулює збільшення розмірів жирових клітин, сприяє накопиченню більшої кількості жиру й меншої швидкості його переробки.

Про це повідомляє Science Daily. Результати роботи групи вчених з Мічиганського університету (University of Michigan) і Національних інститутів охорони здоров'я США (NIH) опубліковано у липневому номері Journal of Clinical Investigation.

Група дослідників виявила, що клітини тварин, які страждають на ожиріння, виробляють більшу кількість Sfrp5, ніж клітини звичайних гризунів. У ході серії експериментів учені довели, що білок Sfrp5 впливає на сигнальний шлях WNT, внаслідок чого жирові клітини (адипоцити) збільшуються у розмірах для зберігання більшої кількості жиру, а швидкість спалення жирів в їх мітохондріях уповільнюється.

Для своєї роботи дослідники вивели мишей, клітини яких не могли виробляти Sfrp5, і посадили їх на високожирову дієту. Адипоцити цих гризунів не були здатні накопичувати велику кількість жиру і збільшуватися у розмірах, внаслідок чого миші не товстіли. Вчені виявили також підвищену експресію генів, пов'язаних з мітохондріями, і довели, що у відсутність білка Sfrp5 жир переробляється з більшою швидкістю, ніж у його присутності у нормальних клітинах.
"Ми довели, що Sfrp5 є важливим регулятором мітохондріальної активності", - зазначив один із співавторів дослідження.

За словами вчених, Sfrp5 являє собою рецептор-пастку. Він перешкоджає скріпленню білків - учасників сигнального шляху WNT з рецепторами, розташованими на поверхні клітини - таким чином придушується передача сигналу. Внаслідок чого адипоцити накопичують більше жиру і збільшуються у розмірах, а процес спалення жиру уповільнюється.

Автори дослідження передбачають, що після розширеної експериментальної роботи на мишах, а потім — з участю пацієнтів можна буде розпочати розробку ліків для лікування ожиріння.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/vidkrito_bilok_yakiy_vidpovidae__za_ogirinnya_1737506

Немає коментарів:

Дописати коментар

Коментувати: