середу, 27 червня 2012 р.

У Болгарії пропонують легалізувати зберігання малих доз наркотиків

Низка неурядових організацій Болгарії внесли до парламенту пропозицію не вважати злочином зберігання малих доз наркотиків, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.

«У Болгарії необхідно внести зміни до законодавства, спрямовані на лікування і психосоціальну реабілітацію наркозалежних замість їх утримання у в'язницях. Потрібно переглянути класифікацію сьогоднішнього списку заборонених наркотичних речовин, визначити кількість, достатню для особистого вживання, ввести лікування, психосоціальну реабілітацію і консультацію як частину випробувального терміну і перетворити їх на реальну альтернативу позбавлення волі», - заявила фахівець з роботи з наркозалежними Рада Наслєднікова-Райнова.

За її словами, потрапивши до в'язниці, наркозалежні автоматично позбавляються можливості лікування. Лікар-нарколог вважає ненормальним становище, коли і той, хто продає, і той, хто вживає наркотики зазнають одного і того ж покарання.

У в'язницях Болгарії наразі перебувають близько 2000 наркозалежних злочинців. Утримання кожного з них обходиться болгарським платникам податків у 500 левів (250 євро) на місяць. Фонд «Ініціатива на захист здоров'я» провів онлайн опитування, в якому 83% опитаних заявили, що краще б їх податки йшли на лікування наркозалежних, а не на їх утримання у в'язницях.

За даними Болгарської асоціації метадонового лікування і Болгарського інституту наркозалежності, понад 300 000 жителів країни постійно вживають наркотики, з них близько 85% - у віці від 15 до 34 років. Найбільш масовим наркотиком у країні стала марихуана, на другому місці - синтетичні стимулятори, такі як амфетаміни і екстази, повідомив доктор Георгій Василєв із Болгарського інституту наркозалежності. Згідно з міжнародним дослідженням, яке з'ясовувало ступінь вживання алкоголю і наркотиків у різних країнах, Болгарія знаходиться на першому місці в Європі з вживання школярами амфетамінів.

У Болгарії створено 1140 ліжко-місць для безкоштовного лікування залежних від метадона, а також 100 місць у центрах психологічного лікування. Неурядові організації здійснюють кілька програм з реабілітації.

2 коментарі:

  1. Лікування та реабілітація наркозалежних обійдеться болгарським платникам податків набагато дорожче...

    ВідповістиВидалити
  2. Якщо легалізація наркотиків полегшить страждання безнадійних хворих, голосуємо "за"!

    ВідповістиВидалити

Коментувати: