середу, 13 червня 2012 р.

Вчені: чим старший батько, тим довше живуть діти

У чоловіків, що надовго відкладають питання обзаведення потомством, з'явився вагомий аргумент на користь подібного гаяння часу: американські вчені дійшли висновку, що чим старший батько дитини, тим вищі у того шанси прожити довге життя.

Про це повідомляє Бі-бі-сі.

Пізнє батьківство несе переваги для виживання потомства: діти і внуки у чоловіків зрілого віку, схоже, "генетично програмуються" на більш тривале життя, свідчать результати дослідження вчених зі США.

Однак поки що неясно, чи не будуть ці переваги зведені нанівець іншими проблемами, пов'язаними з пізнім обзаведенням потомством.

Учені протягом останнього часу вивчають зв'язок між тривалістю життя і розміром структур на кінцях хромосом під назвою тіломіри. Останні служать сховищем спадкової інформації - ДНК і засобом захисту хромосом від ушкоджень. Як правило, мала довжина тіломірів означає коротше життя.

Однак, як з'ясували вчені, у сперматозоїдів тіломіри з віком стають дедалі довшими, тому "чоловіча" ДНК" з довгими тіломірами може бути успадкована наступним поколінням.

Тіломіри, виміряні у зразках крові випробовуваних, були тим довшими, чим старшими були їх батьки на момент народження дітей. Подовження тіломірів було ще більшим, якщо дідусь дитини по батьківській лінії також ставав батьком у більш пізньому віці.

Відомо, що пізнє батьківство збільшує ризик передчасних пологів, але, незважаючи на це, автори роботи вважають, що у довгостроковій перспективі воно несе користь для здоров'я потомства.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/vcheni_chim_starshiy_batko_tim_dovshe_givut_diti_1733941

1 коментар:

  1. Цікаво, чи стосується це жінок??? Хотілося б вірити, що вік жінки також додає майбутньому потомству шансів на тривале життя... а не тільки спричиняє чималі проблеми зі здоровям пізнонароджених....

    ВідповістиВидалити

Коментувати: