пʼятницю, 16 листопада 2012 р.

Ученим вдалося створити особливо сильні штучні м'язи

ФізМ'язиики з університету штату Техас (США) створили новий вид штучних ів із воску і «пряжі» з вуглецевих нанотрубок, які приблизно у 200 разів сильніші, ніж їх природні аналоги. «Інструкція» зі складання таких волокон опублікована в науковому журналі Science.

«Синтетичні м'язи, які ми розробили, здатні здійснювати сильні та надшвидкі скорочення. Це дає їм змогу підіймати у 200 разів більше маси, ніж природним м'язовим волокнам аналогічних розмірів. І хоча ми всі з оптимізмом дивимося на найближчі перспективи їх застосування на практиці, ці м'язи поки що не можна використати для прямої заміни м'язів у людському тілі», — заявив керівник групи вчених-розробників Рей Бакмен.

Автори розробки перебрали декілька варіантів наповнювачів «пряжі» з нанотрубок, доки не зупинилися на синтетичному воску з парафіну. За словами вчених, цей матеріал має кілька переваг - він добре розширяється при нагріві, хімічно інертний і не розпадається за високих температур.

Було виготовлено декілька зв'язок штучних м'язів із туго сплетених нанотрубок.  Потім їх заповнили воском. До цієї конструкції вчені прикріпили мікрогирю. М'язи приводилися в дію за допомогою лазерних імпульсів. Результати експерименту вразили Р.Бакмена і його колег — їх м'язове волокно здійснювало понад 1,2 тисячі скорочень на хвилину і підіймало гирю, маса якої перевищувало його власну в 100 тисяч разів.

Швидкість роботи м'яза можна збільшити в 10 разів, якщо він буде не скорочуватися, а обертатися як ротор електродвигуна. Властивості «м'яза» не погіршилися за 2 мільйони безперервних скорочень і стискань, що дозволяє використати цю технологію з промисловою метою.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/vchenim_vdalosya_stvoriti_osoblivo_silni_shtuchni_muskuli_1771570

Немає коментарів:

Дописати коментар

Коментувати: