пʼятницю, 16 листопада 2012 р.

Створено "наномедузу" для ловлі ракових клітин

aБіотехнологи з США створили "наномедузу" — особливий пристрій, який полює на одиночні ракові клітини крові, з точністю обчислює їх кількість і передає відомості про них медикам. Про це повідомляє журнал Proceedings of the National Academy of Sciences.

Творцями новинки стала команда вчених на чолі з Джеффрі Карпа з Інституту стволових клітин при Гарвардському університеті (США). За основу була взята аналогія з живої природи – те, як ловлять найдрібніші частинки морські медузи.


Дослідники звернули увагу на щупальця медуз, структура яких дозволяє цим безхребетним істотам вбивати і захоплювати в море планктон, ікринки риб і навіть ракоподібних, що входять в їх раціон.

Вчені спробували повторити структуру щупалець на мікрорівні, використавши для створення датчика ракових клітин нитки ДНК як будівельний матеріал. За їх словами, "наномедуза" може виловити в зразку крові приблизно 60-80% від загальної кількості ракових клітин, що в 10 раз більше, ніж це вдавалося досягнути всім іншим аналогічним приладам. Збільшення розміру пластинки, як вважають біотехнологи, дозволить досягнути тієї швидкості фільтрації, яка потрібно в умовах клітин для здійснення швидкої діагностики.

Переваги нової технології і в її універсальності. Є можливість легко міняти довжину і густину ниток з ДНК, додавати інші послідовності з нуклеотидів, які будуть захоплювати не тільки ракові, але й інші типи клітин, — зазначають автори розробки.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/stvoreno_ nanomeduzu_dlya_lovli_rakovih_klitin_1771572

2 коментарі:

  1. Нано-техно сулит успех нам...НАНО - приставка для образования наименований ДОЛЬных единиц по размеру равных одной миллиардной ДОЛЕ исходной единицы... (БСЭ) А от судьбы никакие медузы не спасут...

    ВідповістиВидалити
  2. Все гениальное просто, на столько, что иногда диву даешься, почему этого не заметили или не изобрели раньше.

    ВідповістиВидалити

Коментувати: