четвер, 1 листопада 2012 р.

Сикстинську капелу намагаються врятувати від напливу туристів

КапелаДиректор Музеїв Ватикану Антоніо Паолуччі, колишній міністр культури Італії, не виключив, що кількість туристів, які відвідують Сикстинську капелу, доведеться обмежити.

Про це він заявив у статті, опублікованій в офіційній ватиканській газеті L'Osservatore Romano і присвяченій 500-річному ювілею фресок Мікеланджело на стелі капели.

Однак, за його словами, спочатку керівництво музеїв спробує боротися із зайвою вогкістю і пилом у приміщенні іншими способами. У своїй статті Паолуччі, зокрема, розповів про плани встановлення нової системи клімат-контролю у музеї.

Головним предметом суперечок вчених, які тривають протягом багатьох років, є стан живопису в умовах зростання туристичного потоку. У вересні італійський літературний критик П`єтро Читати на сторінках газети Corriere della Sera назвав умови, в яких існують фрески, жахливими і поставив вимогу зменшити кількість туристів для збереження настінного живопису.

Проти такого рішення виступає Паолуччі, який вважає, що шедеври Мікеланджело повинні бути відкритими для всіх бажаючих. Наразі, відзначає директор Ватиканських музеїв, стан фресок не викликає побоювань.

Щороку Сикстинську капелу, побудовану в 1473-1481 роках на замовлення Папи римського Сикста IV, відвідують близько п'яти мільйонів людей, що удвічі більше, ніж двадцять років тому. За день у пікові періоди Сикстинську капелу, яка нарівні з Колізеєм привертає найбільшу увагу туристів у Римі, можуть оглянути близько 20 тисяч осіб.

31 жовтня 2012 року виповнилося 500 років з того моменту, як Папа Юлій II, на чиє замовлення Мікеланджело розписував стелю капели, провів вечірню службу на честь завершення робіт, що тривали чотири роки. Через понад 20 років Мікеланджело розписав також алтарну стіну Сикстинської капели.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1767930

1 коментар:

Коментувати: