суботу, 3 листопада 2012 р.

Зарплати в Україні випереджають зростання цін

В Україні продовжується стійка тенденція зростання заробітної плати.

Це відбувається на тлі стабільності гривні, дуже помірної інфляції і масштабного збільшення кількості високооплачуваних працівників, повідомляє
УКРІНФОРМ.

На виборах до Верховної Ради переконлива більшість громадян України, як сказав Прем'єр-міністр Микола Азаров, «підтримала президентський курс на модернізацію країни». За його словами, за 2,5 роки мінімальна зарплата збільшилася у півтора раза, середня - на 60%, темпи зростання доходів громадян втричі перевищили темпи зростання цін.

Підтверджують слова глави уряду й останні статистичні дані, які свідчать: в Україні продовжується стійка тенденція зростання заробітної плати. Причому, як номінальної, вираженої в грошових одиницях за певний період часу, так і реальної, скоригованої щодо індексу споживчих цін. Тобто, така, котра вказує на купівельну спроможність гривні. Причому зростання номінальної зарплати постійно випереджувало зростання споживчих цін так, що приріст реальної зарплати за 9 місяців 2012 року становив майже 15%. А це вдвічі вище за показник аналогічного періоду 2011 року.

На підприємствах промисловості приріст становив 12,9%, будівництва - 12,5%, транспорту та зв'язку - 11,5%, а найвищим він був в установах та організаціях, що фінансуються переважно за рахунок бюджетних коштів (освіта, діяльність у сфері культури та спорту, охорона здоров'я та соціальна допомога) - 22,6-24,5%.

Дані державних статистичних спостережень свідчать також про структурні зрушення в розподілі працівників за розміром заробітної плати. Так, якщо у червні 2010-го зарплату у розмірі понад 3,5 тис. грн. отримували 16,4% працівників, то у червні 2011-го - 22,3%, а у червні поточного року - майже 28%. Тобто, за два роки кількість тих, хто отримує зарплату понад 3,5 тисячі гривень, зросла у півтора рази і сягнула майже третини всіх, хто працює.

Водночас частка працівників, які отримували заробітну плату в межах мінімальної, поступово, але неухильно зменшується - з 7,7% у березні 2011 року до 5,4% у червні 2012 року. Тому, оцінюючи переконливу перемогу на виборах партії влади, не дивно, що, як сказав М.Азаров, «наші громадяни оцінили позитивні зміни в країні й визнали необхідність їх продовження».


http://www.ukrinform.ua/ukr/news/zarplati_ v_ukraiini_viperedgayut_zrostannya_tsin_1768572

Немає коментарів:

Дописати коментар

Коментувати: