четвер, 8 листопада 2012 р.

КВК вік - не перешкода

КВКМіжнародний день Клубу веселих та кмітливих відзначається у четвер. Ідея свята була запропонована президентом міжнародного клубу КВК Олександром Масляковим, а датою обрано день виходу в ефір першої гри - 8 листопада 1961 року.
У першій грі КВК брали участь студенти московського Інституту іноземних мов і Московського інженерно-будівельного інституту. Сценарію не було, конкурси народжувалися спонтанно, а до 1968 року передача йшла у прямому ефірі.

Серед перших ведучих були студенти ВГІКу Елем Клімов, Олександр Бєлявський, кіноактриси-початківці Наталія Защипіна і Наталія Фатєєва. Згодом склався постійний дует ведучих - Альберт Аксельрод і Світлана Жильцова. З 1964 року беззмінним ведучим КВК є Олександр Масляков.

1971 року програма була закрита керівництвом Держтелерадіо СРСР. За словами старожилів Клубу, це сталося тому, що програма не подобалася тогочасному голові Держтелерадіо СРСР Сергію Лапіну. Фактичною причиною закриття стали надзвичайно гострі жарти учасників передачі, іронія над радянською дійсністю та ідеологією, що привернуло до програми увагу КДБ.

У травні 1986-го КВК відродився на телеекранах. Ведучим, як і до закриття, був Олександр Масляков. А першим чемпіоном стала команда Одеського державного університету.

Ні для кого не секрет, що в число найпопулярніших КВКнівських команд входять "Клуб Одеських Джентельменів", команди ХАІ, "Запоріжжя-Кривий ріг-Транзит" (чемпіон 1997 року) та інші. А українську команду "95-й квартал" і рекламувати не треба: ці вихідці з КВК, нині шоумени, стали відомими завдяки своєму сарказму щодо політичних діячів.

Українська Ліга КВК була відкрита 1999 року у Києві під назвою "Відкрита українська ліга". Переживши ряд трансформацій, турнір тепер носить назву "Кубок Президента України". Ігри проходять у Міжнародному центрі культури і мистецтв (Жовтневий палац) у Києві. Ведучий - Олександр Масляков.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1769712

1 коментар:

Коментувати: