вівторок, 21 вересня 2010 р.

Мовна ситуація в Україні потребує державної політики - експерти

На українських екранах існує "засилля" російського теле- і кінопродукту. Про це в ході відеомоста Москва-Київ на тему "Неформальна зустріч президентів Росії і України. Що буде нового на порядку денному на найближчі півроку?" сказав керівник корпорації стратегічного консалтингу "Гардаріка" Костянтин Матвієнко, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу в РФ.
Коментуючи заяви російської сторони про недостатнє поширення російської мови в Україні, експерт сказав, що наступ російської мови означає наступ на мову українську. "Розширюючи сфери вживання російської мови, автоматично знижується сфера вживання української", - зазначив він.
На думку К.Матвієнка, на українських екранах існує "засилля" російського теле- і кінопродукту. "Але наші суспільства різні - ментально у нас багато відмінностей, і те, що прийнятно для суспільства російського, не завжди прийнятне для суспільства українського. Ну не звертаються у нас міліціонери до незнайомих на "ти"!", сказав експерт.
Керівник корпорації стратегічного консалтингу "Гардаріка" вважає, що сьогодні в Україні не виробляється державна політика в гуманітарній сфері. "А неспроможність влади в цьому напрямі стимулює українські громадські організації і рухи до того, щоб шукати альтернативні шляхи збереження української ідентичності", - сказав він.
У свою чергу заступник секретаря Ради Національної Безпеки і Оборони України Дмитро Видрін не погодився з медіазасиллям російської продукції. За його словами, велика кількість російської телепродукції на українських екранах свідчить про якісність продукту і його високі рейтинги на тій чи іншій території.
"Я сам колись керував найбільшою медіакорпорацією в Україні, в яку входило кілька телеканалів, і я не пам'ятаю, коли б телеканали купували продукт, який не будуть дивитися в Україні. Якщо їхні продукти дивляться, значить треба поздоровити російських колег - навчилися робити серіали і навчилися робити хороші програми. І я мрію, коли росіяни заговорять про засиллля українського медіапродукту в Росії - що й українці навчилися робити не менш якісний медіапродукт і не менш рейтингові передачі на території РФ", - сказав він.
"Можна скільки завгодно говорити про створення рейтингових серіалів, але знаєте - порнографія також буває рейтингова. Але це ж не означає, що її треба транслювати регулярно", -парирував К.Матвієнко. Він також визнав, що в Росії багато якісних телепродуктів, які користуватимуться попитом в Україні. Однак зміст деяких телесеріалів - "це питання етики".