четвер, 30 вересня 2010 р.

Політика "відкритих дверей" залишається базовим принципом НАТО - Генсек Альянсу

Політика "відкритих дверей" залишається базовим принципом НАТО. Про це у Брюсселі під час зустрічі з журналістами українських інформаційних агентств заявив Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу.
Генеральний секретар НАТО висловив переконання, що наступний саміт Альянсу, який має відбутися у Лісабоні у листопаді цього року, підтвердить чинність цього принципу відкритості Альянсу для демократичних держав.
Журналісти запитали Генерального секретаря, чи є сенс у тому, що НАТО продовжує дотримуватися рішень Бухарестського саміту 2008 року щодо членства України в Альянсі, хоча сама Україна офіційно зробила вибір у напрямку позаблоковості.
Андерс Фог Расмуссен висловив переконання, що учасники зустрічі на вищому рівні у Лісабоні підтвердять рішення Бухарестського саміту, що Грузія і Україна стануть членами Альянсу, якщо того захочуть, і зможуть виконати необхідні умови.
"На додаток ми також визнаємо, що Грузія і Україна можуть мати різні євроатлантичні прагнення. НАТО є добровільною організацією, і наші двері залишаються відкритими. Це можливість. Але, безумовно, справа всіх країн - самотужки вирішувати, яким шляхом розвивати відносини з НАТО. Ми повністю поважаємо право кожної окремої країни приймати рішення щодо власної безпеки або щодо приєднання до союзів. Тож я повністю поважаю рішення, прийняте українцями", - наголосив Генеральний секретар Альянсу.