четвер, 30 вересня 2010 р.

"Авіасвіт" у Гостомелі: "Мрія" у небі, майстер-клас на Су-30 та змагання винищувач-болід "Формули-3"

У селищі міського типу Гостомель на аеродромі "Київ-Антонов" відкрився 7-й Міжнародний авіаційно-космічний салон "Авіасвіт-ХХІ". Окрім вже традиційного представлення новинок від вітчизняних та міжнародних авіавиробників під час ході салону відбудеться низка "ексклюзивів": змагання у швидкості між винищувачем та болідом "Формули-3", польоти українського велетня Ан-225 "Мрія" та вищий пілотаж за штурвалом винищувача Су-30 МКІ, кореспонденти УКРІНФОРМу.
У демонстраційних польотах візьмуть участь понад 50 повітряних суден, які пройшли попередню процедуру допуску. Окрім польотів транспортної, спортивної та малої авіації, відбудеться пілотаж військового літака Су-30 МКІ, за штурвалом якого сидітиме один найвідоміших льотчиків-випробувачів світу Герой РФ Анатолій Квочур. Неменший інтерес у відвідувачів, як передбачається, викличуть польоти найбільшого у світі транспортного літака Ан-225 "Мрія". Крім того, однією з "родзинок" програми стане змагання у швидкості між навчально-бойовим винищувачем L-29 і спортивним автомобілем "Формула 3", що пройдуть на злітній смузі аеродрому.
Традиційно на "Авіасвіт-ХХІ" представлені здобутки українського авіамашинобудування. "Україна безперечний лідер на ринку середньотранспортних літаків та має чудові перспектив зайняти нішу на світовому ринку. Саме тому, цей авіасалон це прекрасна можливість продемонструвати світовій спільноті останні досягнення українського авіавиробництва", - заявив заступник Міністра промислової політики України - Голова Агентства з питань оборонно-промислового комплексу Костянтин Кучер на брифінгу, присвяченому проведенню "Авіасвіт-ХХІ". Він наголосив на важливості авіасалону в Гостомелі, який віднесений до пріоритетних державних міжнародних заходів.
Авіасвіт-ХХІ" демонструє як стендові експозиції промислових підприємств, так і авіаційну техніку. Відвідувачі мають змогу ознайомитись на статистичних стоянках з майже сотнею повітряних суден, від найпотужніших літаків "Антонов" до легкомоторних літаків та вертольотів. Зокрема, значна кількість модельного ряду літаків сімейства "Антонов" представлена пасажирськими літаками Ан-140, Ан-148, транспортними літаками Ан-12, Ан-22, Ан-32, Ан-74, поруч з унікальними важкими транспортними літаками Ан-124 "Руслан" та Ан-225 "Мрія".
Легка авіація на аеродромі представлена надлегкими літаками, розробленими та виробленими вітчизняними підприємствами. Також на статистичній експозиції демонструються легкі літаки Cessna, Cirrus SR-22, Як-52, Як-12, Morava. Більш потужні повітряні судна представлені на "Авіасвіт-ХХІ" австрійськими літаками "Деймонд Ейркрафт".
Відвідувачі салону мають змогу побачити зразки вертолітної техніки вітчизняного та іноземного виробництва. На статистичній експозиції демонструються український вертоліт АК-1-3 полтавського КБ "Аерокоптер". Окремий інтерес відвідувачів має викликати і відомий гелікоптер Мі-8МТВ, модернізований Державним підприємством МО України "Авіакон" та ВАТ "Мотор Січ", у якого збільшена максимальна "стеля висоти" та вантажопідйомність. Статистична експозиція включає також американський вертоліт Enstrom 480B, гелікоптери виробництва європейської компанії Eurocopter, а також вертольоти Robinson, Alloutte.
На статистичній експозиції також демонструються дельтаплани "Аерос", мотодельтаплани та планери.
У роботі салону, який цього року буде найбільш представницьким за всю історію свого існування з 1999 року, беруть участь понад 280 підприємств авіаційної, ракетно-космічної, оборонної та інших галузей наукоємного машинобудування з 32 країн світу. У рамках авіасалону пройдуть зустрічі та переговори фахівців авіаційної та ракетно-космічної промисловості, робота іноземних делегацій.
Авіасалон триватиме до 4 жовтня. 2 та 3 жовтня з 10.00 до 16.00 вхід на територію проведення "Авіасвіт-ХХІ" для відвідувачів - вільний. Для транспортного обслуговування учасників та відвідувачів салону організовані спеціальні комерційні авіарейси від станції метро "Академмістечко" та залізничних станцій "Ірпінь" та "Буча".