середу, 15 вересня 2010 р.

За вісім місяців цього року у світі загинуло 52 журналісти

П'ятдесят два журналісти загинули за вісім місяців цього року під час виконання своїх професійних обов'язків. Такі дані навела у своїй доповіді американська журналістка, директор Міжнародного інституту преси (IPI) Алісон Бетел Маккензі на всесвітньому конгресі, який 11 вересня розпочався у Відні і завершився вчора у Братиславі, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу.
Найбільше журналістів загинуло у Мексиці (10), Гондурасі (9) та Пакистані (6). У 2009 році при здійсненні своїх обов'язків у світі загалом загинуло 110 журналістів, у т.ч. 56 - протягом січня-серпня минулого року.
Міжнародний інституту преси у 1997 році започаткував власний підрахунок втрат журналістів. Зараз у цьому списку - 959 журналістів, які були вбиті або загинули при виконанні професійних обов'язків.
У зв'язку з 60-річчям Міжнародного інституту преси на конгресі відбулася презентація ілюстрованого збірника 60 World Press Freedom Heroes, присвяченого 60-ти всесвітньо відомим журналістам - героям захисту свободи преси. Половини з них уже немає серед живих. Двох героїв-борців за свободу преси - Гранта Дінка з Туреччини та Анну Політковську з Росії - внесено у це видання посмертно.
На конгресі, в якому взяло участь 360 делегатів із 60 країн світу, обговорено проблеми інформаційного забезпечення і захисту свободи преси.