четвер, 30 вересня 2010 р.

Комісія Україна-НАТО у Брюсселі розглянула питання розвитку двосторонньої співпраці

Головні пріоритети розвитку відносин між Україною і НАТО стали головною темою засідання двосторонньої Комісії (КУН), що відбулося у Брюсселі.
Як повідомили УКРІНФОРМу з Місії України при НАТО, засідання КУН відбулося на рівні послів під головуванням заступника Генерального секретаря НАТО К.Бізоньєро.
Глава Місії України при НАТО Посол І.Долгов поінформував учасників засідання про бачення українською стороною місця відносин України з НАТО серед зовнішньополітичних пріоритетів нашої держави. Він наголосив, що з прийняттям Закону, який визначає позаблоковий статус держави, Україна налаштована продовжувати та розвивати конструктивне співробітництво з НАТО з усіх питань порядку денного двосторонніх взаємин. Українська сторона також виступає за розвиток політичного діалогу з Північноатлантичним Альянсом.
Порушуючи питання перспектив дальшого розвитку діалогу НАТО з партнерами, насамперед з Україною, в контексті розробки Альянсом своєї нової Стратегічної концепції, Посол І.Долгов наголосив, що українська сторона очікує, що Альянс чітко та однозначно сформулює в новій концепції принципи політики партнерств та безпосередні очікування Альянсу, зокрема, щодо ролі і місця України в системі євроатлантичної безпеки.
Члени Комісії Україна-НАТО погодилися, що попередній аналіз двосторонньої співпраці в цьому році у практичних сферах свідчить про конкретні здобутки та позитивне підгрунтя для продовження конструктивного співробітництва між Україною та НАТО з усіх питань. Було відзначено, що зустріч Генсекретаря НАТО та Президента України, яка відбулася в Нью-Йорку під час 65-ї сесії Генасамблеї ООН 23 вересня 2010 року, дала суттєвий поштовх розвитку політичного діалогу між Україною та НАТО.
Представники держав-членів НАТО високо оцінили внесок України у забезпечення євроатлантичної безпеки, в основні операції та місії під проводом Північноатлантичного Альянсу. Висловлювався заклик до розширення миротворчого внеску України. Вітався також внесок України у Сили реагування НАТО (СРН), який є першим досвідом такого роду для країни-партнера Альянсу.