четвер, 30 вересня 2010 р.

Т.Шевченко, І.Франко та Леся Українка є беззаперечними авторитетами для нації - результати соцопитування

Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко оприлюднив результати всеукраїнського опитування в рамках проекту "Україні потрібні герої", яке провело "Українське демократичне коло" на замовлення Інституту політики, передає кореспондент УКРІНФОРМу.
Узагальнюючи результати опитування, яке проводиться вже втретє, М.Томенко відзначив позитивні тенденції у ставленні українців до історичних та політичних діячів. За його словами, коло визначних українців, які є прикладом для громадян, розширилось.
До першої десятки діячів, які оцінювалися як беззаперечно позитивні, зокрема, увійшли: Тарас Шевченко (97,7% підтримки), Іван Франко (96,1%), Леся Українка (96%), Богдан Хмельницький (90,3%), Ярослав Мудрий (90%), княгиня Ольга (83,6%). Сюди потрапив і російський імператор Петро І, якого позитивно оцінили 71,5% громадян.
Лише щодо трьох історичних постатей негативне ставлення українців переважило позитивне: Йосифа Сталіна, Степана Бандери та Симона Петлюри.
Другою позитивною тенденцією, за словами віце-спікера, стало те, що за 8 років суттєво зросла позитивна оцінка внеску в українську історію Михайла Грушевського (з 53% до 68%), з 38% до 50% зросла підтримка діяльності Івана Мазепи, із 46% до 56% - В'ячеслава Чорновола та з 27% до 43% - Петра Скоропадського. "Тепер цих українських діячів також певною мірою можна вважати авторитетами для нації", - наголосив М.Томенко.
"Підбиваючи підсумки, можна з упевненістю сказати, що українці позитивно оцінюють діяльність керівників Української держави періоду Київської Русі, козацької доби та періоду 1917-1920 років", - констатував віце-спікер.
Всеукраїнське опитування в рамках проекту "Україні потрібні герої" проводилося з 9 по 15 вересня 2010 року. Вибіркова сукупність репрезентувала доросле населення України й охопила всі регіони держави. Статистична похибка вибірки не перевищує 2,9%. Уперше таке опитування було проведено у 2002 році, а друге - у 2006.