вівторок, 21 вересня 2010 р.

Сьогодні православні відзначають Різдво Пресвятої Богородиці

Сьогодні православна церква відзначає одне з найбільших христянських свят - Різдво Пресвятої Богородиці, або, як його називають у народі, - Другу Пречисту.
Це свято відкриває новий церковний рік - вся історія Нового Заповіту починається з появи на світ маленької дівчинки, яку згодом усі назвуть Богоматір'ю і яка стане захисницею жінок і дівчат усього світу.
Відзначають це свято, починаючи з IV ст. Обставини народження Діви Марії не описані у Новому Заповіті, відомі вони з апокрифу ІІ ст. - "Євангеліє від Якова".
За переказом, Діва Марія успадкувала високе соціальне походження як з боку батька, так і з боку матері. Батько майбутньої Богородиці, Іоаким, походив з царського роду, від коліна Юди, від дому Давидового, нащадкам якого належить біблійне пророцтво про народження Месії. Мати її, Анна, походила з високого роду священиків та вела родовід від коліна Левиного, від дому Ааронового. Праведні Іоаким та Анна жили у Назареті - одному з найнепомітніших куточків давньої Юдеї, про який зневажливо говорили: "З Назарету може хіба будь-що добре бути?".
Народження Богородиці було першим чудом у ланцюзі подій, пов'язаних з історією спасіння світу. Довгий час Іоаким та Анна були бездітними, а це вважалося у юдеїв великим нещастям, посланим Богом за гріхи. Тому бездітних зневажали, їх обмежували навіть у багатьох громадських правах. Молячись Богові та благаючи його дати дитину, Іоаким хотів принести у храмі жертву, але первосвященик не прийняв її. Тоді він пішов у пустелю і дав обітницю постувати доти, доки Господь не почує його молитов.
Анна також гірко плакала та ревно молилась. Раптом з'явився Янгол та сказав, що у неї народиться донька і її треба назвати Марією, оскільки через неї світові буде дане спасіння світові. Почувши ці радісні слова, праведна Анна поклонилась Янголу і сказала: "Живий Господь Бог мій! Якщо у мене дійсно народиться дитя, то я віддам його Господові на служіння. Хай воно служить Йому, восхваляючи Його ім`я на все життя". Таке ж пророцтво Ангела було дане й Іоакиму. Старозавітні пророцтва читаються щороку в церкві в день Різдва Богородиці, за образним церковним висловом, - "Двері, що відчинилися у Небо". У народному побуті свято дістало назву Друга Пречиста або Мала Пречиста, на відміну від Першої Пречистої, або Великої Пречистої - Успіння Богородиці, яке відзначають 28 серпня.
Другу Пречисту відзначають як свято врожаю. Її також називають символічним днем Породіль. З цього приводу жінки, що не мають дітей, справляли обід та запрошували бідних, "щоб молилися Богородиці за її дітей". Вони також замовляли службу в церкві.
Як і в день весняного рівнодення, цього дня обновляли вогонь у хатах - старий гасили, а новий запалювали. Цього дня в Україні, як правило, ідуть дощі, тому казали: "Друга Пречиста дощем поливає!".