пʼятницю, 12 жовтня 2012 р.

Передача даних за допомогою світла (Li-Fi) може замінити Wi-Fi

Шотландська компанія Li-FiPUREVLC готує переворот у галузі безпровідного цифрового зв'язку. Їхня технологія Li-Fi, яка використовує для обміну інформацією світло, може замінити традиційну передачу даних на радіочастотах (Wi-Fi).

Як заявлено на сайті компанії, їхня розробка дозволяє об'єднувати у мережу безлічі пристроїв без зниження продуктивності і забезпечує швидкість безпровідного з'єднання до 130 мегабіт на секунду, повідомляє zn.ua.

"Світлодіоди (які виступають як передавач у цій системі - ред.) є електронними пристроями, які можна включати і вимикати дуже швидко. Миготливе світло проектує дані у вигляді "нуля" та "одиниці" з дуже високою швидкістю і передає їх на фотодетектори", - пояснює керівник компанії Гаральд Хаас, що є також професором Единбурзького університету.

Зараз дослідники зайняті розробкою спеціальних пристроїв, які можуть перетворювати звичайне кімнатне освітлення на Li-Fi мережі.

На думку ученого, передача інформації за допомогою Wi-Fi незручна тим, що при розташуванні джерела радіосигналу у сусідній кімнаті, якість з'єднання і швидкість знижуються. До того ж у таких місцях, як готелі і ресторани, де до мережі підключено багато пристроїв, пропускна спроможність каналу також падає. При використанні Li-Fi таких проблем не виникає. Спеціальне обладнання синхронізує освітлення у всіх приміщеннях на єдину частоту коливань. При цьому кількість користувачів практично необмежена.

Єдиним істотним мінусом винаходу є те, що для роботи системи потрібна пряма видимість між джерелом світла і приймачем.

У майбутньому розробники планують збільшити швидкість передачі даних через Li-Fi до одного гігабіта на секунду. Хаас вважає, що нова технологія може бути використана й в ширшому масштабі, наприклад, для зв'язку із супутниками.


ВІДЕО:
http://www.ukrinform.ua/ukr/news/peredacha_danih_za_dopomogoyu_svitla_moge_zaminiti_wi_fi_video_1762020

Немає коментарів:

Дописати коментар

Коментувати: