вівторок, 23 жовтня 2012 р.

14 мільйонів молодих безробітних обходяться Європі в 200 мільярдів доларів

БезробітніКраїни ЄС щороку втрачають 1.2% свого сукупного ВВП через «втрачене покоління» молодих європейців, які ніде не працюють та не навчаються. 14 мільйонів молодих європейців-гультяїв обходяться ЄС в 153 мільярда євро (200 мільярдів доларів) щороку, повідомляє агентство Eurofound, яке провело відповідне дослідження.

Воно показало, що кількість молодих людей у віці від 15 до 29 років, які не працюють і не навчаються, досягла рекордного в історії Європи рівня. Щотижня вони обходяться економіці ЄС в 3 мільярда євро (витрати на державні допомоги плюс втрати від зниження рівня виробництва). Якщо виключити з підрахунків упущену вигоду, то на одні тільки державні допомоги молодим безробітним ЄС тратить 10.8 мільярда євро на рік.

З 2008 року витрати на утримання цієї групи населення зросли на 28%. Найбільше навантаження несе Італія, економіка якої втрачає через невикористання потенціалу молоді 32.6 мільярда євро на рік. Франції ця соціальна проблема обходиться в 22 мільярда євро, Великій Британії — в 18 мільярдів євро на рік.

Кількість працюючих молодих європейців знизилася останніми роками до рекордного рівня, і навіть серед працюючих без малого половина працюють з неповною зайнятістю, на тимчасових і випадкових роботах. Десять років тому на тимчасових роботах було зайнято приблизно третину працюючих молодих людей до 29 років, у 2011 році таких було 42%. Частка працюючих на неповну ставку за той же період зросла з 9% до 30%.

Молоді аутсайдери демонструють набагато більш високий рівень розчарування у системі й низький рівень участі у політиці, ніж їх ровесники, які працюють та навчаються. Багато хто з них зовсім не має трудового досвіду — навіть серед безробітних у віці 25-29 років 28% ніколи і ніде не працювали.

Експерти заявляють, що Європа «не виконує умов суспільного договору» щодо молоді, і, якщо так піде далі, у Старому світі можуть спалахнути повстання, подібні подіям «арабської весни».

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1765119

1 коментар:

Коментувати: