середу, 31 жовтня 2012 р.

Любителі ужастиків відзначають своє "професійне" свято

У багатьох країнах світу hellouin-1-2сьогодні відзначають Хеллоуїн - одне з прадавніх свят.

Його історія нараховує тисячоліття. У Хеллоуїні поєднуються кельтська традиція вшановування злих духів і християнська - поклоніння всім святим. У ніч на 1 листопада прийнято одягатися в костюми нечистої сили і влаштовувати маскаради. В давнину в усій Європі ця ніч ознаменовувала перехід до зими. Вважалося, що в цей час душі померлих відвідують свої будинки, щоб погрітися біля вогню. Вони бродять навкруги, збираючи пожертвування їжі і напоїв у інших членів сім'ї. Разом із ними з’являються і інші темні сили: демони, домові, відьми - вся нечиста сила спускається на землю. Щоб не стати здобиччю мертвої тіні, люди гасили вогнища в будинках і вбиралися якомога страшніше - в звірині шкури і голови, щоб відлякати злих духів.

Після поширення в Європі християнства церква зробила 1 листопада Днем усіх святих, щоб вшанувати тих святих, у яких немає свого особливого свята. У народі "День усіх святих" - All Saints' Day - називали Allhallowmas (the mass of all Hallows), а ніч перед цим днем отримала назву All Hallows Eve - "Переддень Дня всіх святих". Власне, звідси і пішла назва свята - Halloween.

У 19 столітті іммігранти з Ірландії "завезли" це свято до Америки, де згодом і склалося те, що ми сьогодні називаємо Хеллоуїном. Свято стало заходом із конкурсами, концертами, колядуванням.

Головним символом Хеллоуїна є так званий Світильник Джека (англ. Jack-o'-lanternДжек-ліхтар). Це гарбуз, на якому вирізане обличчя, що зловісно усміхається; всередину гарбуза ставиться запалена свічка. Вперше "світильники Джека" з'явилися у Великобританії, але спочатку для їх виготовлення використовували брукву або ріпу. Вважалося, що подібний плід, залишений у день всіх святих поблизу будинку, відганятиме від нього злих духів. Коли традиція святкування Хеллоуїна поширилася в США, світильники стали робити з гарбузів, доступніших і дешевших.


http://www.ukrinform.ua/ukr/news/lyubiteli_ugastikiv_vidznachayut_svoe__profesiyne_svyato_1767673

Немає коментарів:

Дописати коментар

Коментувати: