четвер, 25 жовтня 2012 р.

Сміття на морському дні в Арктиці стало удвічі більше

СміттяПротягом останніх десяти років кількість сміття на морському дні в Арктиці збільшилася у два рази. Таких висновків дійшли учені, проаналізувавши знімки арктичного дна, зроблені глибоководною обсерваторією AWI Hausgarten.

Про це повідомляє РІА Новости.

Дослідники відзначили, що сміття на фотографіях 2002 року можна було побачити на 1% знімків, переважно це був пластик. Тоді як на знімках 2011 року вже на 2% фотографій було присутнє сміття. Різке збільшення кількості сміття припало на 2007 рік.

На думку учених, 2% - результат, на перший погляд, не викликає побоювань. Проте варто врахувати, що Арктика - найвіддаленіший і незаселений людиною куточок планети.

Кількість кораблів в арктичних водах значно збільшилася після того, як відступила крига. Кількість приватних яхт, що борознять північні простори, збільшилася втричі. А риболовецьких суден, що ходять недалеко від Шпіцбергену, стало у 36 разів більше порівняно з 2007 роком.

Учені попереджають, що близько 70% сміття впливає на флору і фауну морського дна. Крім того, залишки пластика містять токсини, які також негативно впливають на довкілля.

У серпні експерти Японського аерокосмічного агентства (ДЖАКСА) повідомили, що загальна площа льодів у Північному Льодовитому океані зменшилася до рекордного мінімуму за всю історію ведення спостережень.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/smittya_na_morskomu_dni_v_arktitsi_stalo_udvichi_bilshe_1765797

1 коментар:

  1. Складывается впечатление, что со всего земного шара там собирается пластик.

    ВідповістиВидалити

Коментувати: