понеділок, 22 жовтня 2012 р.

В Україні очікується рекордна явка виборців - політолог

ВибориЯвка виборців на вибори до Верховної Ради України 28 жовтня буде більшою, ніж на попередніх виборах 2006 року, на позачергових виборах 2007 року та виборах Президента України 2010 року.

Таку думку висловив політичний експерт, керівник аналітичного центру «Спільна Мета» Руслан Бортнік, повідомляє УКРІНФОРМ.

«Так, явка виборців на виборах до Верховної Ради України у 2006 році становила 67,6%, на позачергових у 2007-му - 62%, у першому турі виборів Президента України 2010 року - 66,7%. Наразі ж, за даними різних соціологічних досліджень, явка виборців 28 жовтня становитиме 65-70%. Хоча, на мою думку, ця цифра буде ближчою до 69-70% й результату 2002 року69,26%. Україну може очікувати рекордна за останній час явка виборців", - вважає Бортнік.

На його думку, це обумовлено, зокрема, тим, що парламентські вибори проходитимуть за мажоритарно-пропорційною виборчою системою, а це значно підвищить мобілізацію електорату. Експерт зауважив, що виборця агітуватимуть не лише представники політичних партій, з яких реальні шанси на потрапляння до парламенту мають лише 5-6, але й понад 3 тисячі мажоритарних кандидатів. "На вибори прийдуть голосувати за «свого кандидата» частина виборців, які б ніколи не пішли голосувати за партії. За мажоритарно-пропорційної системи люди суб’єктивно усвідомлюють себе більш причетними до вироблення державної політики", - наголосив політолог.

За словами Бортніка, слід взяти до уваги й те, що політична реклама й методи мобілізації стають все комерціоналізованішими й ефективнішими. Інтенсивність і якість такої реклами помітно зросла порівняно з попередніми виборчими компаніями, зазначає він. "І хоча унікальний результат в 80,6% явки виборців, досягнутий під час другого туру президентських виборів 2004 року, навряд чи вдасться повторити найближчим часом, при збереженні існуючих тенденцій і виборчої системи кількість виборців, які приходять на дільниці, швидше за все, зростатиме» - підсумував керівник центру "Спільна Мета".

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1764688

1 коментар:

  1. Да развели такую предвыборную гонку, что у людей уже просто спортивный азарт появился :)

    ВідповістиВидалити

Коментувати: