четвер, 18 жовтня 2012 р.

Споживчі настрої українців у вересні погіршилися - GfK

У вересні спостерігалоСпоживачся погіршення споживчих настроїв українців. Індекс споживчих настроїв (ІСН) за місяць знизився, порівняно з серпнем, на 4,8 пункта, до 81,8.

Про це свідчать дані дослідження споживчих настроїв, які щомісяця проводить компанія GfK Ukraine.

"Спад стався за рахунок погіршення всіх складових індексу, окрім індексу доцільності робити великі покупки", - зазначається в повідомленні на сайті gfk.ua.

За даними дослідження, очікування щодо розвитку економіки країни погіршилися на 8,1 пункта до значення 82,6. Зокрема, індекс очікуваних змін особистого матеріального становища втратив 6,8 пункта і набув значення 88; індекс очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчого року знизився на 11,9 пункта - до значення 76,6, а впродовж найближчих п’яти років - на 5,6 пункту до 83,3.

У вересні погіршилися очікування українців щодо динаміки безробіття: відповідний індекс дорівнював 127,4, що на 5,7 пункта більше, ніж у серпні. Інфляційні очікування також продемонстрували негативну динаміку: їхнє значення збільшилось на три пункти - до 185,2. Погіршився й індекс девальваційних очікувань українців - на 7,3 пункта, до значення 142,1.

На думку експертів компанії GfK Ukraine, основним чинником погіршення споживчих настроїв, вочевидь, стали коливання курсу долара на початку осені. Індекс девальваційних очікувань зріс на рекордні з травня 7 пунктів, потягнувши за собою і індекс інфляційних очікувань. Як наслідок, найбільшого падіння зазнав індекс очікуваного розвитку економіки впродовж найближчого року, який знову став найнижчим з усіх субіндексів індексу споживчих настроїв. Одночасно зріс індекс доцільності великих покупок, який часто позитивно реагує на очікування девальвації.

"Громадяни з дедалі більшим побоюванням чекають на завершення передвиборчої кампанії, нервово реагуючи на найменші зміни курсу долара до гривні. Погані новини про стан світової економіки і негативні прогнози українських економістів не додають до економічних очікувань українців", - коментують аналітики GfK Ukraine.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1764002

1 коментар:

  1. Якщо ціни зросли так, що на грошову одиницю не можна придбати те, що ще влітку можна було купити, то який має бути настрій?

    ВідповістиВидалити

Коментувати: