неділю, 21 жовтня 2012 р.

21 жовтня виповнюється 340 років з дня народження Пилипа Орлика

Цієї неділі виповнюється 430 років з дня народження Пилипа Орлика (1672-1742), Гетьмана Війська Запорозького у вигнанні (1710-1742), українського політичного, державного і військового діяча, одного з упорядників першої у світі Конституції.

Про це повідомляє УКРІНФОРМ.


Перший президент Незалежної України Леонід Кравчук так характеризував цю історичну постать: "Єдиний з гетьманів малоросійських, хто науково, юридично та політично обгрунтував державницькі принципи існування України. Його Конституція - приклад грамотного та життєздатного на багато століть державостворюючого документу".

Ім'я Пилипа Орлика в історіографії радянських часів або замовчувалося, або згадувалося виключно у негативному контексті, оскільки Орлик був найближчим соратником "зрадника" Івана Мазепи, у 1708 році взяв участь у виступі Івана Мазепи проти російського царя Петра I і перейшов на бік короля Швеції Карла XII у Північній війні.

Після перемоги російського війська у Полтавській битві у червні 1709 року емігрував до Бендер, на територію нинішньої Молдови. Тут козацька старшина після смерті Мазепи обрала Орлика гетьманом України у вигнанні.

В 1710 р. Пилип Орлик складає "Пакти й Конституції прав і вольностей Війська Запорізького" та укладає зі старшиною та запорожцями угоду - документ, який пізніше дістав назву Конституція Пилипа Орлика. Ця так звана Бендерська конституція, яку вважають першою українською Конституцією а також однією із перших конституцій у Європі, обмежувала гетьманські прерогативи, зменшувала соціальну експлуатацію та декларувала ціллю боротися за політичне й церковне відокремлення України від Росії.

Пам'ять про Пилипа Орлика вшанована у назві вулиці у Києві, на якій встановлено його пам'ятник. Є пам'ятник Орлику і в шведському місті Крістіанстад, де також на будинку, де він проживав, встановлено пам'ятну дошку.

Пам'ятний знак на честь 300-річчя Конституції Пилипа Орлика відкрито у місті Бендери - на території тамтешньої фортеці.


http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1764680

Немає коментарів:

Дописати коментар

Коментувати: