четвер, 18 жовтня 2012 р.

Роботу в Україні європейським волонтерам уcкладнюють візові правила

ВолонтериУкраїна де-юре позбавила європейських волонтерів можливості працювати на своїй території. Учора країну терміново залишив перший волонтер, що отримав розпорядження про незаконне перебування.

Про критичну ситуацію з діяльністю волонтерів, що приїжджають в Україну з ЄС для безкоштовної роботи в соціальних програмах, інформує "Коммерсантъ Украина".

"Україна є єдиною країною в сфері діяльності Європейської волонтерської служби, де ми не можемо зареєструвати молодих людей", - розказала "Ъ" інформаційний представник програми ЄС "Молодь в дії" Оксана Бондар.

Причиною складностей є ті, що набрали чинності весною зміни в закон "Про правовий статус іноземців і осіб без громадянства", відповідно до яких міграційна служба вимагає від них лист "державного органу, відповідального за виконання волонтерських програм, або волонтерської організації". Однак законодавець не врахував, що в Україні немає органу, що відповідає за роботу волонтерів, а також немає юридичної можливості зареєструвати організацію як волонтерську, зазначає "Ъ".

Перший час міграційна служба погоджувалася реєструвати волонтерів без пред'явлення довідки неіснуючого органу на підставі дипломатичної ноти представництва ЄС, однак влітку перейшла до дослівного виконання закону.

Волонтери, що дістали відмову в реєстрації, мають залишити країну протягом місяця. Учора закінчився термін для першого з них - шведа Акселя Нордфельда. Він займався соціальною роботою з молоддю околичних районів Донецька, зокрема планував створення дитячої музичної групи. "Громадянин Нордфельд перебував на території України з порушенням правил перебування іноземних громадян і підлягає притягненню до адміністративної відповідальності", - говориться у виданому йому розпорядженні. "Не розумію, в чому я провинився, адже я не порушував законів. Незважаючи на складності, я планую повернутися і завершити свою програму", - сказав він в бесіді з "Ъ" перед тим, як залишити країну.

"Ми знаємо про цю проблему і сподіваємося, що скоро вдасться знайти її рішення спільно з українською владою", - заявив прес-секретар представництва ЄС в Україні Давид Стулік. Тим часом в МЗС не визнають існування проблеми.

В організаціях, які приймають волонтерів, підкреслюють, що сьогоднішній порядок гальмує реалізацію соціальних проектів. Молоді люди, що приїжджають в Україну для безоплатної роботи, стикаються з рядом обмежень.

"Деякі європейські волонтерські організації вже пишуть на своїх сайтах: "Просимо українських колег нас не турбувати". В Європі знають, з якими проблемами стикаються їх представники", - нарікає Оксана Бондар.

В Європейському Союзі сподіваються, що українська влада вирішить цю проблему. Волонтери ж зазначають, що ситуація дійшла до крайності, хоч для її вирішення достатньо однієї постанови Кабміну.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/robotu_v_ukraiini_e_vropeyskim_volonteram_uckladnyuyut_vizovi_pravila_1763980

2 коментарі:

Коментувати: