середу, 24 жовтня 2012 р.

Сироїдіння шкідливо для інтелекту - американські вчені

Сира дієтаВчені в черговий раз підтвердили, що сира дієта обмежує розмір мозку у приматів, а винахід термообробки їжі був одним з ключових моментів в антропогенезі.

Робота опублікована в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, а її короткий зміст наводить Science Now.

Дослідників зацікавив взаємозв'язок між об'ємом мозку у людини і приматів, кількістю енергії, яка витрачається на його роботу, і тією формою, в якій ця енергія використовується.

Вони виходили з того, що мозок людини містить близько 86 мільярдів нейронів, що майже втричі більше, ніж у найближчих приматів (мозок горил і шимпанзе складений з приблизно 30 мільярдів нейронів).

Серед мавп були як крихітні ігрунки, так і найбільші примати - горили. Дослідники оцінили час, який необхідний приматам на поглинання сирої їжі в зв'язку з об'ємом розрахованих енерговитрат. Виявилося, серед найбільш інтелектуальних мавп він складає: 7,3 годин для шимпанзе, 7,8 годин для орангутанів, 8,8 годин для горил. Для людини час поглинання сирої їжі, якої було би достатньо для того, щоб прогодуватися, склав рекордні 9,3 години.

За словами вчених, горили витрачають практично весь свій час на поїдання їжі. Людина, мозок якої містить втричі більше нейронів, в таких умовах просто б не вижила.

Робота вчених підтверджує гіпотезу про ключову роль для антропогенезу вогню, яким навчилися користуватися предки людини.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1765425

1 коментар:

Коментувати: