понеділок, 15 жовтня 2012 р.

Учені з'ясували, що клонувати динозаврів їм не удасться

ДраконУчені дійшли висновку, що клонувати динозаврів не удасться - ДНК повністю руйнується через кілька мільйонів років.

Як повідомляють "Коментарі", дослідження було опубліковане у журналі Proceedings of the Royal Society B.

Аби довести свою теорію, фахівці вивчили специфічну вибірку викопної ДНК - її зразки були отримані з кісток птаха Моа. Ці тварини жили у Новій Зеландії і були знищені аборигенами маорі у XVI столітті. Рештки зберігалися у практично ідентичних умовах при температурі близько 13 градусів Цельсія. При цьому розкид віку кісток становив від 600 до 8 тис. років.

Учені виділили 158 зразків ДНК з трубчастих кісток Моа, визначили їхній вік і дослідили залежність міри деградації нуклеїнової кислоти від тривалості її зберігання. Виявилось, що половина ДНК руйнується протягом 521 року. Вже через 1 тис. років залишається лише чверть вихідної нуклеїнової кислоти.

Навіть якщо б останки динозаврів зберігалися б при оптимальній температурі, через 7 млн років всі зв'язки між складовими були б зруйновані. Тим часом вже через 1,5 млн років ДНК розпадається на настільки дрібні фрагменти, що вони вже не можуть бути зібрані в єдине ціле, наголошується у дослідженні.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1762857

2 коментарі:

Коментувати: