четвер, 19 лютого 2009 р.

Харківські розробники запатентували економну технологію отримання біопалива

ХАРКІВ, 19 лютого. /Світлана Лігостаєва - УКРІНФОРМ/. Розробники з Національного університету радіоелектроніки запатентували економну технологію отримання біопалива на основі каналізаційних стоків. Про це, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу, розповів начальник науково-дослідної частини вузу професор Олександр Дохов.

Як він підкреслив, технологія дозволяє вирішити двоєдине завдання: екологічне - за рахунок повної утилізації мулових осадів стічних вод, а їх тільки в міській каналізаційній мережі нагромаджується до трьох тисяч тонн за добу, та енергетичне.

Біопаливо як продукт нової технології за своїми енергетичними характеристиками відповідає топковому мазуту, в той же час, воно вдвічі дешевше. З урахуванням цих чинників, говорить О. Дохов, повномасштабне промислове використання нової технології дозволить щорічно економити до ста тисяч доларів США тільки за рахунок зменшення витрат на очисні споруди. Та ж Харківська область з населенням більш ніж три мільйони людей зможе щорічно додатково отримувати не менше п'ятисот тисяч тонн рідкого палива. Для цього досить створити мережу недорогих виробничих модулів потужністю в одну тонну палива за годину.

Як каже О. Дохов, можливостями технології вже зацікавилася обласна влада. Стало відомо, що впровадження технології здійснюватиметься за підтримки ГУ ЖКГ Харківської облдержадміністрації.

Що стосується ефективності наукових досліджень, здійснюваних в Національному університеті радіоелектроніки, то минулого року, наприклад, тут успішно завершено більше ста розробок, в тому числі, з енергозберігаючих технологій. У рамках цих розробок отримано до півсотні патентів.