пʼятницю, 20 лютого 2009 р.

Без розв'язання мовного питання неможлива національна перспектива і державотворчий процес - Павло Мовчан

КИЇВ, 20 лютого. (Олена Кривенко - УКРІНФОРМ). Мовне питання є наріжним питанням, без розв'язання якого неможлива ні національна перспектива ні будь-який державотворчий процес. Таку думку висловив під час круглого столу в УКРІНФОРМі "Мово будь, мово живи!", присвяченого Міжнародному дню рідної мови, який відзначається 21 лютого, та з нагоди 20-річчя з дня створення Товариства української мови голова Всеукраїнського товариства "Просвіта" ім. Тараса Шевченка Павло Мовчан.

Він наголосив, що нині стан, який склався з українською мовою в незалежній Україні, є критично загрозливим, оскільки так і не набуло поступального характеру забезпечення державою "всебічного розвитку і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України". П.Мовчан навів приклад США, де прийнято закон про англійську мову, та Російської Федерації, де прийняли закон про російську мову, а також постійно виділяють кошти на підтримку російської мови за межами Росії.

Однак в Україні, наголошують учасники круглого столу, рівень української мови не підтримується на належному рівні. Особливо небезпечна ситуація склалася в інформаційній сфері. Загальний тираж українських газет постійно знижується, на недержавних каналах 90% передач ведеться виключно російською мовою. В Україну постійно збільшується потік іноземної преси та книжок із Росії, який не має жодних перепон, у той час як податкове законодавство в Україні не захищає українську книгу.

Ще одна проблема, на думку учасників круглого столу, це те, що український інформаційний простір часто є насиченим ідеологією, яка має антиукраїнську спрямованість і відповідно не працює на мобілізацію нації.

З огляду на ситуацію, що склалася, учасники круглого столу, серед яких представники громадських об'єднань та творчих організацій України, звернулися до Президента, Уряду і Верховної Ради України вжити рішучих дій для забезпечення державою "всебічного розвитку і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України" для захисту українського інформаційного простору, зміцнення інформаційної безпеки України, створення ефективної, національно орієнтованої системи засобів масової комунікації. Зокрема, йдеться про необхідність підписання указу глави держави про захист, розвиток і роль української мови в житті людини, суспільства, держави, а також розробку урядом програми щодо посилення ролі і авторитету української мови. На законодавчому рівні пропонується ухвалити закон про державну мову, спрямований на зміцнення позицій української мови в суспільстві.

Рішення про щорічне відзначення 21 лютого Міжнародного дня рідної мови було ухвалено у 1999 році на 30-ій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО. Таке рішення було викликане тривогою за долю багатьох мов світу, які нині стоять перед загрозою зникнення.

До Міжнародного дня рідної мови Всеукраїнське товариство "Просвіта" ім.Тараса Шевченка проводить низку заходів. Зокрема, 21 лютого в Українському домі в Києві відбудуться урочистості з нагоди вручення найвищих нагород товариства "Просвіта" - премій імені Бориса Грінченка та імені Олекси Гірника. Після нагородження пройде літературно-мистецький вечір за участю відомих артистів та мистецьких колективів.