пʼятницю, 20 лютого 2009 р.

Французькі інвестори виявили зацікавленість до сумських конопель

СУМИ, 20 лютого. /Сергій Ханін - УКРІНФОРМ/. На базі Глухівського інституту луб'яних культур пройшла триденна Міжнародна науково-практична конференція "Проблеми і перспективи розвитку галузей льонарства та коноплярства", повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.

Обговорити найголовніші питання вирощування та використання цих технічних культур до Глухова з'їхалися науковці і практики - представники Франції, Росії, Польщі, науковці Національної академії наук України та десяти регіонів країни.

Головною темою зустрічі був розгляд сучасного стану і перспектив розвитку галузі та налагодження співпраці між країнами у сфері використання новітніх технологій застосування льону і конопель.

Закордонні гості поділилися досвідом використання цих культур у сьогоднішніх умовах. Вони вже давно відійшли від традиційного підходу і переймаються новими напрямками - енергоефективними технологіями, виробництвом паливних брикетів із конопляної і лляної соломи, навіть виготовленням із цієї сировини будівельних матеріалів. До речі, з гектара культури виходить 7-8 тонн якісної соломи.

Французькі інвестори висловили готовність до співпраці з українськими колегами, проте однією з головних умов є значне збільшення обсягів виробництва. Нині на Сумщині площі, відведені для льону і конопель, порівняно з минулими роками, незначні. На них припадає лише приблизно по 500-600 гектарів.