вівторок, 24 лютого 2009 р.

Наркотики частіше везуть в РФ, аніж в Україну - аналіз управління СБУ в Луганській області

ЛУГАНСЬК, 24 лютого. /Олена Особова - УКРІНФОРМ/. Аналіз ситуації на "чорному" наркоринку Луганської області показує, що нині найбільшим попитом у регіоні користуються наркопрепарати з конопель. Причому, частіше правопорушники намагаються переправити наркотики через кордон на територію РФ, ніж увезти в Україну. Пояснюється це ціновою кон'юнктурою: в області 1 склянка канабіса (висушеної марихуани) коштує в межах 700-800 гривень, а в Росії цей же об'єм - у 3-4 рази дорожче,- передає кореспондент УКРІНФОРМу з посиланням на прес-службу управління СБУ в Луганській області.
Динаміку поширення цього виду правопорушень відстежують, в тому числі, за кількістю справ про контрабанду наркотиків. Тенденція така, що їх кількість збільшується щороку. Якщо 2007 року слідчий відділ УСБУ розслідував 40 кримінальних справ за ст. 305 КК України, то 2008 року їх кількість досягла 48.
Однією з останніх резонансних справ стало затримання 45-річного мешканця Балашихи Московської області. Він ніби для себе особисто придбав на ринку в Краснодоні 2385 грамів висушеної марихуани. Розфасував у 10 пакетів і сховав у запасне колесо, яке знаходилося в багажнику автомобіля. Незаконно переправити наркотики росіянин планував через митний пункт пропуску "Просяне" Старобельської митниці, але під час проведення митного контролю сховану марихуану було виявлено. Днями Меловський суд засудив громадянина Російської Федерації до 6 років позбавлення волі з конфіскацією половини належного йому майна.