четвер, 19 лютого 2009 р.

У Криму підвищено ставки податку з прибутків громадян, що здають житло в наймання

СІМФЕРОПОЛЬ, 19 лютого. (УКРІНФОРМ). У Криму підвищено ставки податку з прибутків громадян, що здають житло в наймання. Відповідну постанову прийнято на пленарному засіданні Верховної Ради АРК, повідомляє УКРІНФОРМ.
Згідно з документом, ставки місячного податку з прибутку фізичних осіб, що здають житло в регіонах, які не віднесено до курортних, встановлені в розмірі 30 грн щомісяця за житло без зручностей (раніше було 15 грн), 30 грн - за кімнату або частину квартири з мешканням із господарями (раніше - 15 грн). За здавання в наймання житла із зручностями, зокрема, 1-кімнатної квартири тепер доведеться платити 70 грн на місяць (раніше 35 грн) за 2-кімнатної квартири - 100 грн. (раніше 50 грн), 3-кімнатної - 140 грн (було 70 грн).
Також збільшено ставки місячного податку з громадян, що здають житло в курортних регіонах Криму. Так, за 1 ліжко-місце на місяць тепер треба буде заплатити від 35 грн до 75 грн, залежно від мінімальної вартості добового мешкання, встановленої місцевою владою. Раніше за аналогічне житло треба було платити від 6 до 15 грн.
Документом, який підтверджує сплату такого податку, є патент, котрий громадяни повинні отримувати в податковій інспекції за місцем розташування житла, що здається, а не за місцем мешкання, як це було раніше. Розмір вартості патенту встановлюють місцеві органи влади.
За попередніми даними Державної податкової адміністрації у Криму, економічний ефект такого підвищення податку цього року може становити понад 5 млн грн. За підсумками курортного сезону 2008 року, квартироздавачі сплатили до бюджету 2,2 млн грн податків.