четвер, 19 лютого 2009 р.

Експерименти населення з непроплатами за газ можуть вилитися у проблему національної безпеки країни

КИЇВ, 19 лютого. /УКРІНФОРМ/. Відключення від тепла установ та будинків у регіонах відбувається з вини підприємств теплокомуненерго, які заборгували значні суми за газ. Про це заявив міністр з питань житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко на прес-конференції в Кабінеті Міністрів, повідомили УКРІНФОРМу з Управління у зв'язках із ЗМІ Секретаріату КМУ.
"Тепло ніхто нікому не відключав. Підприємствам, які заборгували за газ, не подається газ. І не треба на цьому спекулювати. Підприємствам теплокомуненерго, які не розрахувалися за газ своєчасно, які наростили борги, не подають газ», - зазначив міністр.
За його словами, з початку року заборгованість за газ підприємств ТКЕ зросла на 1,8 млрд грн. Знизився рівень платежів населення. В Криму рівень сплати за теплову енергію населенням - 42%, бюджетними установами – 56%, і при нарахованих за газ 87 млн грн сплачено лише 18 млн грн. В Івано-Франківську нараховано за газ 30 млн грн, а сплачено 9 млн грн.
"Я із занепокоєнням констатую, що населення вирішило проекспериментувати, а що буде, якщо ми не будемо сплачувати. Хочемо проекспериментувати - отримаємо велику проблему», - зазначив міністр і закликав "шановних, добропорядних українців платити своєчасно". При цьому Олексій Кучеренко пообіцяв, що в разі надання неякісних послуг, житлова інспекція допоможе з перерахунком платежів.
Міністр наголосив, що рівень проплат з боку населення та підприємств ТКЕ може вплинути на спроможність „Нафтогазу” розраховуватися за закуплений в Росії газ. «Ми винні Російській Федерації за газ, і постає питання, як розраховуватись, чим покривати цей борг. Це проблема національної безпеки і незалежності країни», - зауважив міністр.