неділю, 15 лютого 2009 р.

Донецьк святкує день святого Валентина

ДОНЕЦЬК, 14 лютого. (Микола Столяров - УКРІНФОРМ). Весільні секрети розкрив сьогодні уже причепурений по-весняному Донецьк. Як повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу, на День Святого Валентина в місті влаштовано своєрідний весільний ярмарок. Доповнила його прес-конференція, організована регіональним відділенням Українського національного інформаційного агентства.

Однак повернемося на ярмарок, який організували весільна лабораторія - виявляється, бувають й такі - "Мерич Лаб" і весільна компанія "Зеност". Усі кольори райдуги увібрав у себе ярмарок, який представив багато підприємств і фірм, що якось працюють на закоханих. І ще безліч весільних атрибутів. І чого тільки немає на ярмарку! Тут різні моделі весільних суконь і прикраси для наречених, торти, тістечка, знамените Артемівське шампанське, квіти, одних фотовиставок - дві, навіть ціла кавалькада весільних кортежів.

Доповнить свято піротехнічне шоу, а завершать його справжні урочистості одруження Андрія Лозовського і Ксенії Баюл, розповідає один із організаторів цього свята "у фаті", директор весільної лабораторії Донецька "Мерич Лаб" Валерія Гуза.

Всупереч прогнозу погоди, який передбачав, що сьогодні буде дощ і мокрий сніг, у Донецьку тепло і виглядає сонечко.

14 лютого День закоханих припав на суботу.

- Цим власне і викликаний весільний бум, який напевне спостерігається сьогодні по всій Україні, - відзначає заступник начальника відділу актів цивільного стану Управління юстиції Донецької області Надія Мартинова. - Принаймні, якщо в звичайні суботи, неділі або буденні дні у ЗАГСах і Палацах одруження реєструвалося 5-7 шлюбів, то сьогодні передбачається, що їх буде зареєстровано вдвічі більше.

- Чи позначився на цьому сплеску одружень День закоханих?

- Звісно. І спостерігається це вже останні 5-7 років. Взагалі сам процес укладення шлюбу дуже чутливий до різних віянь і традицій. Посудіть самі, в минулому високосному році шлюбів було зареєстровано по Донецькій області 29 тис. 877, що на 8 тис. менше, ніж у звичайні роки. Парадокс, але у високосному році всього на 279 випадків було менше і розлучень.

- У процес реєстрації шлюбів прийшла сьогодні електроніка. Як позначилося це на кількості весіль?

- Ніяк. Немає і черг у ЗАГСах, проте країна отримає згодом державний реєстр нових сімей. Інша справа з реєстрацією інших актів цивільного стану. Тут поки що черги. Але справа ця тимчасова і пов'язана з налагодженням електронної системи обліку.

Разом із Днем закоханих у Донецьк, схоже, прийшла весна. Місто повниться квітами, щасливими юними посмішками. Всупереч кризі, місто влаштувало навіть свій весільний ярмарок, показ мод і весільних аксесуарів. Навіть міліція сьогодні прихильно ставиться до сигналів весільних кортежів. Сьогодні за 5 хвилин до поцілунку подібні порушення не беруться до уваги.